Konzumace ovoce a zeleniny snižuje náklady spojené s léčbou hypertenze

Nedávná americká studie ukázala, že zvýšená konzumace ovoce a zeleniny u pacientů s chronickým onemocněním ledvin zlepšila jejich krevní tlak a snížila nutnost užívat antihypertenziva, čímž zároveň výrazně poklesly náklady spojené s jejich léčbou.

Může zdravá strava snížit vysoký krevní tlak?

Vědci se rozhodli ověřit, zda kompenzace metabolické acidózy (nastává např. při selhání ledvin, které nejsou schopny odstraňovat z organismu vznikající kyselé sloučeniny) konzumací zeleniny a ovoce může vést také ke zlepšení kontroly krevního tlaku, snížení spotřeby antihypertenziv a snížení finančních nákladů na pacienta léčeného pro vysoký krevní tlak.

Studie se zúčastnilo 108 pacientů s chronickým onemocněním ledvin ve stadiu 3, trpících metabolickou acidózou a s odhadem glomerulární filtrace 30 až 59 ml/min/1,73 m2. Pacienti byli náhodně rozděleni do tří skupin: jedna skupina dodržovala dietní režim se zvýšenou konzumací ovoce a zeleniny, druhá skupina užívala jedlou sodu (hydrogenuhličitan sodný) a třetí skupina byla léčena standardním způsobem. Všichni pacienti užívali léky na snížení krevního tlaku pro udržení systolického tlaku pod 130 mm Hg.

Pacienti konzumující ovoce a zeleninu potřebovali méně antihypertenziv

Po pěti letech sledování se ukázalo, že průměrný systolický krevní tlak ve skupině pacientů se stravou bohatou na ovoce a zeleninu činil 125 mm Hg, ve skupině užívající jedlou sodu 135 mm Hg a ve skupině se standardní péčí pak 134 mm Hg. Vědci také zjistili, že pacienti konzumující ve zvýšené míře ovoce a zeleninu měli nižší spotřebu léků na snížení krevního tlaku, což způsobilo významný pokles nákladů na jejich léčbu.
Výsledky studie tak potvrdily skutečnost, že zdravá strava může pozitivně ovlivnit hypertenzi u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Autoři studie proto zdůrazňují, že pacienti by měli být poučováni nejen o tom, co je v jídelníčku v rámci ledvinné diety třeba omezit, ale také o tom, kterým potravinám dát přednost.

Zdroj: http://ckdnews.com/2016/09/23/fruit-vegetable-rich-diets-reduce-bp-medi…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme