Krevní tlak ve středním věku ovlivňuje pozdější funkci ledvin

Nefrologové se zamýšlejí nad tím, zda onemocnění ledvin v pozdějším věku je přirozenou součástí stárnutí, nebo vzniká jako následek předchozího životního stylu. Nový výzkum onemocnění ledvin naznačuje, že již mírné zvýšení krevního tlaku ve středním věku by mohlo přispívat k onemocnění ledvin v pozdějším věku a jejich následnému selhání. 

Vyšší tlak ve středním věku zhoršuje funkci ledvin ve stáří 

Ve studii publikované v American Journal of Kidney Diseases byl 808 osobám ve středním věku (průměrně 51 let) měřen krevní tlak a posuzována funkce ledvin. Stejní jedinci byli opětovně testování v pozdější fázi života, kdy jejich průměrný věk činil přibližně 81 let. Vědci zjistili, že každé zvýšení systolického tlaku o 5 mm Hg ve středním věku znamenalo ve stáří zvýšení mikroalbuminurie vyjádřené poměrem albumin/kreatinin o 5,6 %. Ještě výrazněji se tato spojitost projevila u diastolického tlaku, jeho zvýšení o 5 mm Hg ve středním věku znamenalo v pozdější etapě života zvýšení poměru albumin/kreatinin o 9,2 %. Skupina pacientů, u nichž byla ve středním věku diagnostikována hypertenze (tlak vyšší než 140/90), měla větší pravděpodobnost nižší glomerulární filtrace v pozdějším věku, než měly osoby středního věku bez vysokého krevního tlaku. 

Včasná prevence chrání ledviny 

Podle autorů studie je obzvláště pozoruhodné, že naměřený pokles funkce ledvin byl nezávislý na poklesu funkce spojované se stárnutím. Tento fakt naznačuje, že snaha o zlepšení zdravotního stavu ve středním věku může pomoci udržet dobrou funkci ledvin i v pozdějším věku. 

Zdroj: 
https://www.kidney.org 

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme