Kyselinotvorná strava může mít dopad na zdraví ledvin

Tři nové studie naznačují, že kontrola příjmu kyselinotvorných potravin může pomoci zlepšit zdraví ledvin. Strava bohatá na potraviny z pšeničné mouky a živočišné bílkoviny vytváří v těle kyselé prostředí, které se zhoršuje s věkem současně s tím, jak klesá funkce ledvin. Toto zatížení organizmu může mít nepříznivý dopad na nejrůznější tkáně a procesy v těle. Výzkum také naznačuje, že zvýšená konzumace ovoce a zeleniny, tedy potravin působících v organizmu zásaditě, může pomoci neutralizovat tyto účinky.

Ovoce a zelenina pomáhají

Studie amerického vědeckého týmu zkoumala, zda konzumace ovoce a zeleniny může ochránit zdraví ledvin u jedinců s hypertenzní nefropatií. Jedná se o onemocnění, u kterého k poškození ledvin dochází v důsledku vysokého krevního tlaku. 23 pacientů v této studii dostávalo extra porci ovoce a zeleniny, 23 pacientů léky s alkalizujícím účinkem a 25 pacientů nedostávalo žádnou terapii navíc. O rok později vykazovaly ledviny osob konzumujících ovoce a zeleninu nebo užívajících alkalizující léky lepší zdravotní stav než ledviny těch, kteří takto léčeni nebyli.

Pozor na kyselinotvorné potraviny

V další tentokrát japonské studii výzkumníci studovali vliv kyselinotvorné stravy na vývoj chronického onemocnění ledvin u 249 pacientů. Vysoký příjem takovéto stravy byl spojen se zrychleným poklesem funkce ledvin a se zvýšeným rizikem progrese chronického onemocnění ledvin, ve srovnání s pacienty s nízkým příjmem kyselinotvorné stravy. Z uvedených zjištění vyplývá, že sledování a kontrola kyselinotvorných potravin v jídelníčku je nezbytná pro prevenci progrese chronického onemocnění ledvin.

Zdroj: http://www.newswise.com/articles/view/609575

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme