Kyselinotvorná strava může mít dopad na zdraví ledvin
Tři nové studie naznačují, že kontrola příjmu kyselinotvorných potravin může pomoci zlepšit zdraví ledvin. Strava bohatá na potraviny z pšeničné mouky a živočišné bílkoviny vytváří v těle kyselé prostředí, které se zhoršuje s věkem současně s tím, jak klesá funkce ledvin. Toto zatížení organizmu může mít nepříznivý dopad na nejrůznější tkáně a procesy v těle. Výzkum také naznačuje, že zvýšená konzumace ovoce a zeleniny, tedy potravin působících v organizmu zásaditě, může pomoci neutralizovat tyto účinky.
Ovoce a zelenina pomáhají
Studie amerického vědeckého týmu zkoumala, zda konzumace ovoce a zeleniny může ochránit zdraví ledvin u jedinců s hypertenzní nefropatií. Jedná se o onemocnění, u kterého k poškození ledvin dochází v důsledku vysokého krevního tlaku. 23 pacientů v této studii dostávalo extra porci ovoce a zeleniny, 23 pacientů léky s alkalizujícím účinkem a 25 pacientů nedostávalo žádnou terapii navíc. O rok později vykazovaly ledviny osob konzumujících ovoce a zeleninu nebo užívajících alkalizující léky lepší zdravotní stav než ledviny těch, kteří takto léčeni nebyli.
Pozor na kyselinotvorné potraviny
V další tentokrát japonské studii výzkumníci studovali vliv kyselinotvorné stravy na vývoj chronického onemocnění ledvin u 249 pacientů. Vysoký příjem takovéto stravy byl spojen se zrychleným poklesem funkce ledvin a se zvýšeným rizikem progrese chronického onemocnění ledvin, ve srovnání s pacienty s nízkým příjmem kyselinotvorné stravy. Z uvedených zjištění vyplývá, že sledování a kontrola kyselinotvorných potravin v jídelníčku je nezbytná pro prevenci progrese chronického onemocnění ledvin.