Ledvinná dieta bez lepku

Dodržování ledvinné diety může být zkomplikováno situací, kdy je pacient limitován ještě dalším dietní omezením. Tím může být např. bezlepková dieta.

Kdo musí dodržovat bezlepkovou dietu

Lepek neboli gluten je směs dvou bílkovin obsažená v některých obilovinách, zejména pšenici a v menší míře také v ječmeni, žitu a ovsu. Při bezlepkové dietě je tedy nutné vyřadit z jídelníčku všechny potenciální zdroje lepku.

Bezlepková dieta je jediná terapie pro osoby s celiakií, autoimunitní poruchou, při níž gluten vyvolává silnou imunitní reakci směřující proti buňkám sliznice vlastního tenkého střeva, které ničí a významně tak narušuje funkci střevní sliznice. Celosvětově trpí celiakií přibližně 1 ze 200 lidí.

U některých lidí se může objevit také alergie na lepek. Je způsobena tvorbou alergických protilátek proti lepku. Reakce na lepek jsou stejné jako při jiné potravinové alergii, nedochází však k takovému poškození střevní sliznice jako u celiakie. Pacienti se ve stravě také musí vyhýbat lepku, ale onemocnění nemusí být celoživotní.

Bezlepková dieta při chronickém onemocnění ledvin

Pro pacienta, který musí kombinovat dvojité omezení v podobě bezlepkové a ledvinné diety, mohou být taková doporučení zpočátku příliš složitá a matoucí.

  • Důležitá rada tedy zní – zaměřte se především na to, co můžete jíst!
  • Pacienti na dialýze by si měli do jídelníčku zařadit kvalitní zdroje bílkovin, to znamená vejce, čerstvé libové maso a ryby. Vyhněte se omáčkám a šťávám k masu, obalování ve strouhance, průmyslově zpracovaným masným výrobkům nebo vegetariánským náhražkám masa, protože mohou obsahovat lepek (bezpečné by měly být ty výrobky, které jsou označeny „bez lepku“ nebo s alternativním označením „vhodné pro celiaky“). Pro pacienty, kteří dosud nejsou léčeni na dialýze, pak platí omezený příjem bílkovin, podle doporučení lékaře.
  • Hlavním zdrojem polysacharidů by měla být bílá rýže, rýžové těstoviny nebo nudle, kukuřice a brambory (pro snížení obsahu draslíku nezapomeňte nejprve louhovat ve vodě, pak vodu slít a vařit v nové vodě). Vhodné je také bezlepkové pečivo, zde je však důležité hlídat obsah fosforu.
  • Zařadit můžete jakékoliv ovoce a zeleninu s nízkým obsahem draslíku vhodné pro ledvinnou dietu.
  • Není-li potravina označena „bez lepku“, vždy pečlivě pročtěte složení potraviny a vyhněte se těm, které obsahují pšenici, ječmen, žito, ječmenný slad nebo oves (pokud nejde o potraviny pro zvláštní výživu vyrobené ze speciálního ovsa se sníženým obsahem lepku).
  • Další problém pro pacienta s onemocněním ledvin na bezlepkové dietě představují léky a doplňky stravy. Pacienti s onemocněním ledvin často užívají více léků nebo doplňků stravy a některé z nich mohou obsahovat pšeničný škrob, tedy lepek. Poraďte se proto se svým lékařem nebo lékárníkem, abyste se ujistili, zda jsou vaše léky bezlepkové, případně vám pomohli najít vhodnou náhradu.

    Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/?p=2525#sthash.A2QVhklj.dpuf

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme