Ledvinové kameny a srdečně-cévní choroby

Čínští vědci zjistili, že existence ledvinových kamenů zvyšuje pravděpodobnost rozvoje ischemické choroby srdeční a cévní mozkové příhody. Ledvinové kameny jsou v současnosti považovány za systémovou poruchu spojenou s takovými chorobami jako jsou cukrovka, obezita či chronické onemocnění ledvin. Nově bylo navíc zjištěno, že mají souvislost se vznikem kardiovaskulárních příhod.

Vědci přezkoumali data více než 3,5 milionů pacientů, asi 50 tisíc z nich trpělo ledvinovými kameny. Pacienti s diagnózou ledvinových kamenů měli o 19 % vyšší riziko ischemické choroby srdeční (definované buď jako srdeční infarkt, nebo provedení tepenného bypassu) a o 40 % vyšší nebezpečí mozkové mrtvice. Překvapivě byl zaznamenán významně vyšší výskyt kardiovaskulárních onemocnění u žen v porovnání s muži. Ke zjištění toho, proč tomu tak je, bude třeba dalších prospektivních studií.
Autoři studie upozorňují, že úprava životního stylu může pomoci nejen snížení rizika tvorby ledvinových kamenů, ale také rizika kardiovaskulárních onemocnění.

září 2014

Zdroj: http://www.kidney.org/news/kidney-stones-linked-coronary-heart-disease-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme