Dárcovství

Ledviny od dárců v pokročilém věku mají význam pro starší pacienty

Pro starší příjemce ledvin mohou být přínosné transplantace orgánů od starších dárců. Tento benefit snižuje podle nedávné studie pouze předchozí onemocnění mozkových cév.

Starší orgány pro starší pacienty

Ledviny od starších dárců, které mohou mít sníženou funkci v důsledku zdravotního stavu odpovídajícímu danému věku a nejsou vhodné pro mladší pacienty, mohou být dobrou volbou pro starší pacienty s kratší dobou dožití. Tato praxe však není v mnoha zemích příliš běžná, protože pacienti se selháním ledvin ve věku 70 let a starší často souběžně trpí závažným stupněm kardiovaskulárních onemocnění a nejsou proto považováni za vhodné kandidáty na transplantaci.

Ve Španělsku transplantují i pacienty s kardiovaskulárním onemocněním 

O něco jiná je situace ve Španělsku. Zde funguje úspěšný program dárcovství od zemřelých dárců, kteří představují velmi dobrý zdroj starších orgánů. Transplantologové z Madridu v rámci nového projektu rozšířili způsobilost starších pacientů pro transplantace ledvin i na nemocné s kardiovaskulárním onemocněním s použitím ledvin od starších zemřelých dárců. Analýza výsledků operací 155 příjemců ledviny ve věku 70 let a starších ukázala následující: • Průměrný věk dárce činil 77 a průměrný věk příjemce byl 75. • 3letá míra přežití u příjemců orgánu činila 73,1 % a 5letá míra přežití pak 67,1 %. • Přibližně 16 % pacientů zemřelo v prvním roce po transplantaci. • 3 roky po transplantaci přežilo 83,4 % štěpů a 5 let po transplantaci 80,8 % štěpů.

S horším přežitím bylo spojeno pouze onemocnění mozkových cév

Jediným faktorem spojeným s horším přežitím představovalo cerebrovaskulární onemocnění (onemocnění centrální nervové soustavy vzniklé na základě poruch mozkových cév). Diabetes pak představoval jediný faktor spojený se ztrátou štěpu. Zkušenosti ze Španělska tak ukazují, že pacienti ve velmi pokročilém věku mohou podstoupit transplantaci ledvin, prodloužit dobu přežití a zlepšit kvalitu života. A to vše je možné, aniž by si vzájemně konkurovali s mladšími pacienty na čekací listině.

Zdroj: http://www.kidneynews.org/kidney-news/features/kidneys-from-very-old-do…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme