Vyšetření ledvin

Ledviny ve zdraví i v nemoci

Ledviny plní v těle řadu životně důležitých funkcí, které pomáhají udržovat celkové zdraví. Chronické onemocnění ledvin může vést až k úplnému ledvinnému selhání a pro udržení života je pak nezbytná dialyzační péče nebo transplantace ledvin. Ačkoliv pro řadu chronických nemocí ledvin již dnes existuje efektivní léčba, je důležité si uvědomit, že chronickému onemocnění ledvin lze často také předcházet. Jak vlastně vaše ledviny pracují, jak je může ovlivnit nemoc a jak můžeme předejít chronickému onemocnění ledvin?

Víte, že…

  • Ledviny mají přibližně velikosti sevřené pěsti. Jsou umístěny vzadu v oblasti beder, těsně pod hrudním košem. Jednou z jejich hlavních funkcí je filtrace krve, z níž pomáhají odstraňovat odpadní látky a nadbytečnou tekutinu. Každý den takto přefiltrují asi 200 litrů krve. Přibližně dva litry tekutin opustí tělo ve formě moči.
  • Kromě filtrování odpadů z krve, mají ledviny další důležité funkce: produkují hormony, které pomáhají regulovat krevní tlak, řídí tvorbu červených krvinek a udržují vápník v kostech.
  • Když ledviny nemohou vykonávat svoji funkci dostatečně, např. v důsledku úrazu nebo nemoci, v krvi se začnou hromadit odpadní látky a nadbytečná tekutina. Časnými varovnými signály, že ledviny nepracují dobře, jsou především vysoký krevní tlak, krev a/nebo bílkovina v moči, zvýšené hladiny močoviny a kreatininu v krvi, glomerulární filtrace nižší než 90 ml/min (množství profiltrované moči), častější močení (zvláště v noci), obtížné nebo bolestivé močení, otoky kolem očí a otoky rukou nebo nohou.
  • Chronické onemocnění ledvin se může objevit u každého, ale někteří lidé mají zvýšené riziko vzniku onemocnění ledvin. Především ti, kteří mají v rodinné anamnéze onemocnění ledvin, trpí cukrovkou, mají vysoký krevní tlak a jsou vyššího věku.
  • K nejčastějším příčinám chronického onemocnění ledvin a následného selhání ledvin patří diabetes a vysoký krevní tlak. Včasná a dostatečná léčba těchto chorob může následnému onemocnění ledvin často zabránit nebo ho alespoň zpomalit.
  • Pro léčbu vysokého krevního tlaku je k dispozici mnoho účinných léků. Také dodržování zdravého životního stylu, především redukce nadbytečné hmotnosti a pravidelné cvičení, často pomáhají kontrolovat nebo dokonce mohou pomoci zabránit vysokému krevnímu tlaku.
  • Pečlivá kontrola hladiny cukru v krvi u diabetiků pomáhá předcházet komplikacím, včetně chronického onemocnění ledvin, srdečním potížím i mozkové mrtvici.
  • Častou příčinou selhání ledvin je také glomerulonefritida - nemoc, která poškozuje filtrační jednotky ledvin, tzv. glomeruly. V mnoha případech není příčina tohoto onemocnění známa, může souviset s dědičností nebo být vyvolána infekcí.
  • K rizikovým faktorům chronického onemocnění ledvin patří také ledvinové kameny a dědičné choroby, jako např. polycystické ledviny. Některé z těchto nemocí mohou být vyléčeny. V ostatních případech může léčba pomoci alespoň nemoc zpomalit a prodlužit tak život.
  • Ledviny mohou být také poškozeny nadměrným užíváním některých volně prodejných léků proti bolesti nebo užíváním ilegálních drog, jako např. heroin.

Zdroje: http://www.kidney.org/news/newsroom/fs_new/yrkidn10tipshow.cfm

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme