Ledviny vypěstované v laboratoři pomáhají léčit

Vědci z australského Melbourne využívají k výzkumu chronického onemocnění ledvin tzv. „miniledviny“ – ledviny vypěstované v laboratoři kultivací z pluripotentních kmenových buněk. 

„Miniledviny“ slouží ke studiu mechanismu onemocnění 

Indukované pluripotentní buňky vznikají z normálních tělních buněk přeprogramovaných tak, aby se chovaly jako embryonální kmenové buňky. Ty se mohou diferencovat do jakéhokoliv typu buněk, včetně ledvinových buněk, a umožnit tak laboratorní kultivaci orgánových struktur. Australským výzkumníkům se podařilo podobných způsobem kultivovat miniaturní model ledviny. Jde o komplexní tkáňový systém obecně nazývaný organoid, pomocí něhož zkoumají mechanismy rozvoje chronického onemocnění ledvin. 

Cílem je vypěstovat větší ledviny s více nefrony 
Vzhledem k tomu, že vytvořené „miniledviny“ se nejvíce podobaly ledvinám u malých dětí, zaměřili se vědci na tuto skupinu pacientů. Porovnáním organoidů vytvořených z buněk odebraných dětem, u nichž došlo k selhání ledvin, s organoidy vytvořenými kultivací z buněk jejich blízkých příbuzných, mohou vědci zkoumat příčiny dědičného onemocnění. Dále provádějí „opravy“ dědičné informace, aby napravili genové mutace způsobující zkoumaná onemocnění. Výzkumný tým nyní pracuje na tom, aby bylo možné tkáňovou kultivací připravit větší organoid s více nefrony, protože ten současný má velikost přibližně 6 mm a obsahuje asi 100 nefronů (základních stavebních jednotek ledvin, v nichž se filtruje krev). Skutečná lidská ledvina přitom obsahuje kolem 2 milionů nefronů. 

Zdroje: 
http://ckdnews.com
http://dev.biologists.org

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme