Lék na cholesterol pomáhá pacientům s onemocněním ledvin

Výsledky nejnovější rozsáhlé studie ukazují, že lék na snížení hladiny cholesterolu Vytorin zmenšuje riziko kardiovaskulárních problémů u pacientů s onemocněním ledvin až o 25 %.

Vědci se zaměřili na téměř 9 300 mužů a žen ve věku 40 let a výše s chronickým onemocněním ledvin. Výzkum byl zahájen v roce 2003, zhruba jedna třetina pacientů už byla v této době na dialýze. Téměř dvě třetiny zúčastněných byli muži a nikdo z nich dosud neprodělal infarkt.

Asi polovina pacientů užívala Vytorin, druhá polovina dostávala placebo. Pacienti byli sledováni po dobu nejméně 4 let. Ve skupině užívající Vytorin se objevilo o 17 % méně závažných kardiovaskulárních příhod v porovnání se skupinou dostávající placebo.
A co víc, protože zhruba třetina ze skupiny užívající Vytorin nebrala lék po celou dobu studie, vědci vypočítali, že Vytorin by při pravidelném užívání skutečně snížil riziko závažných kardiovaskulárních příhod zhruba o 25 %.

červen 2011

Zdroj: "health.msn.com":http://health.msn.com/health-topics/heart-and-cardiovascular/vytorin-lo…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme