Léky proti bolesti a akutní poškození ledvin u dětí

Výsledky studie z roku 2013 naznačují, že nesteroidní protizánětlivé léky (nesteroidní antiflogistika), ke kterým patří i volně prodejné léky běžně užívané k tlumení bolesti a zánětu, mohou vést k akutnímu poškození ledvin u dětských pacientů.

Selhání ledvin po podání léků

Zkoumáním údajů 1015 dětí, které prodělaly akutní selhání ledvin, bylo zjištěno, že 27 případů (2,7 %) bylo spojeno s předchozím podáním nesteroidních protizánětlivých léků. Většina pacientů (78 %) užívala zmíněné léky méně než 7 dnů, z toho 67 % ibuprofen, 11 % naproxen a 7 % ketorolak. Většině pacientů byla podána přiměřená dávka léčiva. Nebezpečí vzniku selhání ledvin po podání nesteroidních antiflogistik bylo zjištěno zejména u dětí, které trpěly dehydratací. Ačkoli žádné z dětí nezemřelo, ani se u žádného nevyvinulo trvalé selhání ledvin, u 30 % bylo prokázáno mírné chronické poškození ledvin trvající i po zotavení z akutní epizody.

Riziko zvláště pro malé děti

I když většina pacientů patřila mezi teenagery (průměr 14,7 roků, rozpětí 6 měsíců až 17,7 roků), následky akutního selhání ledvin byly obzvlášť závažné u dětí mladších 5 let. Mladší pacienti oproti těm starším také častěji vyžadovaly peritoneální dialýzu (100 % vs. 0 %) a pobyt na jednotce intenzivní péče (75 % vs. 9 %), což mělo za následek delší pobyt v nemocnici. Ačkoli příčina těchto zjištění zůstává neznámá, vědci se domnívají, že malé děti mohou mít zvýšenou náchylnost k nefrotoxicitě související s užíváním NSAID.

Opatrně s léky na bolest

Podle autorů studie jsou nesteroidní antiflogistika snad nejčastějším rizikem náhlého selhání ledvin, kterému bývají děti pravidelně vystavovány. Obzvláště u hospitalizovaných pacientů by mělo podání nesteroidních antirevmatik předcházet vyšetření funkce ledvin. Autoři výzkumu také apelují na nutnost zvýšené informovanosti rodičů a dětí ohledně možných následků užívání nesteroidních protizánětlivých léků.

Zdroj: http://www.medscape.com/viewarticle/778763

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme