Léky užívané po transplantaci pomáhají proti HIV

Nový americký výzkum naznačuje, že léky běžně užívané k prevenci odmítnutí orgánu po transplantaci mohou být také užitečné v boji proti HIV. Antivirová terapie sloužící k potlačení viru HIV je stále účinnější. Přesto virus u infikovaných pacientů po neomezeně dlouhou dobu na nízké úrovni přetrvává. Současným metodám se tak nedaří vyléčit nemoc úplně, protože nenapadá ty viry, které zůstávají skryty v imunitním systému.

Zánět v těle podporuje přežívání viru HIV

Vědci mají podezření, že zánět v těle vznikající jako reakce na infekci HIV, může vytvořit prostředí, které podporuje tuto vytrvalost virů. Na základě uvedené domněnky se snažili zjistit, zda by imunosupresivní terapie mohla potlačit zánět vyvolaný infekcí HIV, a tím pomoci virus zničit. Začali tedy zkoumat, jak imunosupresiva, která se běžně užívají po transplantaci ledvin ke snížení rizika odmítnutí orgánu, ovlivňují infekci HIV.

Imunosupresiva účinná proti HIV

Výzkumu se zúčastnilo 91 příjemců orgánů infikovaných virem HIV, kteří byli sledováni po dobu průměrně 3,2 roky po transplantaci. Když výzkumníci analyzovali krevní vzorky účastníků studie, zjistili, že virus HIV zůstal v době po transplantaci při dlouhodobém užívání imunosupresiv pod kontrolou. Objevili také, že pacientům, kteří užívali konkrétní imunosupresivum s názvem sirolimus jako součást jejich léčebného režimu, se v průběhu času snížilo množství buněk v krvi, které byly infikovány virem HIV. Výsledky výzkumu naznačují, že imunosupresivní léky jako je sirolimus, mohou mít vliv na míru přežívání viru HIV. V současnosti probíhá další studie, která zkoumá, zda lék sirolimus může skutečně přispět k vyléčení HIV infekce.

Zdroj: http://www.nephrologynews.com/articles/110134-transplant-drugs-may-help…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme