Má nový koronavirus dopad i na ledviny?

Výsledky prvních studií naznačují, že u pacientů nakažených infekcí Covid-19, pozitivních na nový koronavirus, se často vyskytuje také různý stupeň postižení ledvin. Zdá se tedy, že koronavirová infekce útočí nejen na plíce, ale také na ledviny.

Ledviny v ohrožení
==================

Dvě aktuální studie prokázaly vysokou míru výsledků naznačujících postižení ledvin u pacientů pozitivních na koronavirus. U hospitalizovaných pacientů byla zjištěna zejména výrazně zvýšená hladina albuminu v moči (proteinurie) a u mnohých i přítomnost krve v moči (hematurie). U části pacientů byla diagnostikována také snížená funkce ledvin.
Ačkoliv celkové procento pacientů infikovaných Covid-19, u kterých se během infekce rozvine akutní selhání ledvin, je poměrně nízké (asi 3–9 %), je třeba mít na paměti, že tito pacienti mohou mít trvalé následky.

Zvýšená opatrnost nutná
=======================

Nefrologové proto zdůrazňují, že pacienti, u nichž se během infekce bylo zjištěno jakékoliv narušení funkce ledvin, by měli být kvůli riziku rozvoje chronického onemocnění ledvin sledování i poté, co se uzdraví.
Na druhou stranu nesmíme zapomínat, že také pacienti s již existujícím chronickým onemocněním ledvin a zejména dialyzovaní pacienti jsou vystaveni vysokému riziku, protože všechna chronická onemocnění zvyšují riziko úmrtí na Covid-19. Je proto nanejvýš důležité, aby byli tito pacienti chráněni a aby se zabránilo jejich nakažení.

Zdroj: https://www.era-edta.org/en/wp-content/uploads/2020/03/200312_Press-Rel…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme