Méně toxické léky mohou prospět lidem po transplantaci ledvin

Podle nové analýzy by se u pacientů po transplantaci mohlo minimalizovat nebo úplně vyloučit užívání imunosupresivních léků zvaných inhibitory kalcineurinu.

Byly zkoumány desítky studií, které porovnávají různé způsoby léčby po transplantaci ledvin. Při zvažování rizik a přínosů sníženého příjmu inhibitorů kalcineurinu nebo jejich úplného omezení ihned po transplantaci ledviny, bylo zjištěno, že tato léčebná strategie zlepšuje funkci ledvin, aniž by došlo k odmítnutí orgánu v krátkodobém až střednědobém období po transplantaci. V mnoha případech pacienti užívali novější imunosupresivní léky, které jsou pro ledviny méně toxické.

Ukazuje se, že je nyní možné, alespoň u některých skupin pacientů, provést bezpečnou a úspěšnou transplantaci i bez užívání těchto léků.

říjen 2011

Zdroj: "nephrologynews.com":http://www.nephrologynews.com/kidney-transplant/article/study-shows-les…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme