Mírné zchlazení k úspěšnější transplantaci

V současné době se opožděný nástup funkce ledviny, který vyžaduje dialyzační léčbu v průběhu 7 dnů po transplantaci, objevuje celosvětově u přibližně 40 % příjemců orgánu. Tato komplikace je spojena jak se zvýšenými náklady na zdravotní péči, tak se snížením dlouhodobé funkce darovaných orgánů. Zchlazení těla zemřelého dárce orgánů jen o 2 °C pod normální tělesnou teplotu by podle posledních zjištění mohlo přinést lepší výsledky při transplantacích.

Jen o 2 °C méně

Do výzkumu na americké univerzitě bylo zapojeno celkem 370 zemřelých dárců orgánů. U 190 z nich byla zachována normální tělesná teplota (podle běžně užívaného transplantačního postupu). 180 z nich bylo udržováno při teplotě přibližně o 2 °C nižší, než je normální tělesná teplota. Ledviny dárců byly transplantovány 572 pacientům.

Hypotermie snížila výskyt zpožděné funkce štěpu

Opožděný nástup funkce nového orgánu se objevil u 112 (39 %) pacientů, jimž byl voperován orgán od dárců udržovaných při normální tělesné teplotě, ve srovnání s pouze 79 (28 %) pacienty, kterým byla transplantována ledvina od skupiny dárců, u níž byla uplatněna nižší teplota. Navození stavu mírné hypotermie u zemřelých dárců orgánů snížilo pravděpodobnost opožděného zahájení funkce nového orgánu u pacientů po transplantaci ledvin o 38 %. Přínos snížené teploty byl významný zejména u ledvin od starších dárců či dárců se zdravotními problémy.

Potvrzeny pouze krátkodobé pozitivní účinky

Podle vědců je takové zchlazení těla zemřelého dárce technicky nenáročné a mohlo by být provedeno v jakékoliv nemocnici. Nová metoda by tak mohla posunout hranice limitující výběr vhodných dárců a poskytnou potenciálně více orgánů pro nemocné se selháním ledvin. Studie však neposkytuje žádné informace o možných dlouhodobých účincích na přežití štěpu a proto je zapotřebí další výzkum.

Zdroje: http://www.medicalnewstoday.com/articles/297386.php
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1501969

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme