Mnoho nápojů může obsahovat skrytý fosfor

Ve Spojených státech zkoumali složení 46 oblíbených nápojů, které jsou k dispozici na trhu, a odhalili, že 78 % z nich obsahuje vyšší množství fosforu, než udávají hodnoty uvedené v databázích složení potravin, a to včetně některých výrobků, které proklamují nulový obsah fosforu. Obsah fosforu byl laboratorně měřen v mnoha oblíbených nápojích, včetně kolových a kávových nápojů, ledových čajů, limonád, ochucených vod či nápojů pro sportovce. Překročení limitů udávaných v databázích se netýkalo jen nejčastěji zmiňovaného obsahu kyseliny fosforečné v kolových nápojích, ale např. u 7 vitaminových nápojů se množství fosforu pohybovalo v rozmezí 0,9 až 261,4 mg na 8 uncí (což je 236 ml) a u ledových čajů se jednalo o rozmezí 3 až 105 mg ve stejném množství.
Přestože jsou databáze pravidelně aktualizovány, není snadné udržet krok se změnami složení jednotlivých výrobků. Zdá se proto, že nejjednodušší, avšak ne zcela uspokojivou radou pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin, bude vyhýbat se konzumaci průmyslově zpracovaných potravin a nápojů.

červenec 2015

Zdroje: http://www.renalandurologynews.com/hyperphosphatemia/many-beverages-con…
http://www.ajkd.org/article/S0272-6386(15)00511-9/fulltext

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme