Množství svalů může kompenzovat jejich kvalitu

Velikost svalů u pacientů trpících chronickým onemocněním ledvin by mohla být důležitější pro udržení dobrého fyzického výkonu než jejich kvalita, jak ukázal nový výzkum. Vědci z britské Leicesterské univerzity totiž zjistili, že pacienti s mohutnými svaly mají lepší tělesnou kondici, schopnost chůze a sílu, a že tedy větší množství svalové hmoty v těle může v některých případech nahradit špatnou kvalitu svalstva.

Tuk a fibróza ve svalech zhoršuje jejich kvalitu a výkon
=========================================================

Studie byla provedena s 61 pacienty s chronickým onemocněním ledvin, kteří doposud nebyli léčeni dialýzou. Vědci zjišťovali, jak zhoršená kvalita svalů může ovlivnit fyzické funkce. Kvalita svalu byla v tomto případě definována jako množstvím tuku nebo fibrózy (nadbytečná pojivová tkáň) uvnitř svalové tkáně. Infiltrace svalu tukem může narušit správné fungování svalu tím, že brání kontrakci svalových vláken, může navíc také ovlivnit metabolismus svalu a způsobit zánět buněk.
Výzkumníci použili 2D ultrazvukové vyšetření čtyřhlavého stehenního svalu, který je nezbytný pro každodenní úkony, jako je chůze a stoupání po schodech. Fyzická funkce a síla byla hodnocena pomocí různých testů, jako jsou testy chůze, testy síly nohou, rychlost chůze a test sed–stoj–sed.

Mohutnost svalu může vykompenzovat jejich špatnou kvalitu
==========================================================

Vědci zjistili, že pacienti s vyšším celkovým množstvím tělesného tuku (např. s nadváhou nebo obezitou) měli ve svalu více tuku, což vedlo ke snížení kvality svalů, ale negativní účinky byly sníženy, když svaly byly větší. Výzkum tak naznačuje, že nemusí být až tak důležité, kolik tuku nebo fibrózy je obsaženo v svalu, pokud je svalová hmota dostatečně mohutná na to, aby dokázala kompenzovat nedostatek kvality s ohledem na fyzickou výkonnost.
Podle autorů studie u pacientů s chronickým onemocněním ledvin souvisí špatná kvalita svalů se špatnou fyzickou výkonností. Nicméně velikost svalů zůstává faktorem, který fyzickou funkci ovlivňuje nejvíce, a to i při zohlednění kvality svalů.

Zdroj:
https://www2.le.ac.uk/offices/press/press-releases/2018/august/quantity…
https://academic.oup.com/ndt/advance-article-abstract/doi/10.1093/ndt/g…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme