Moderní technologie mohou podpořit pohybové návyky

Na lékařské fakultě Univerzity Johna Hopkinse v americkém Baltimoru se pokoušejí najít nové způsoby, jak u pacientů podpořit pohybové návyky. Metoda, kdy lidé zapojení do výzkumu mohli sami sledovat údaje o každodenní vykonané fyzické aktivitě a dostávali pravidelné SMS zprávy, které je povzbuzovaly k intenzivnějšímu pohybu, přinesla pozitivní výsledky.

Denní cíl – 10 tisíc kroků

Studie se zúčastnilo 48 mužů a žen ve věku od 18 do 69 let, kteří udávali, že jejich pohybová aktivita je na nízké úrovni. Pomocí aplikace pro sledování fyzické aktivity byla první týden u všech účastníků měřena jejich běžná (výchozí) pohybová aktivita. Během následujících dvou týdnů u třetiny osob (kontrolní skupiny) výzkumníci sledovali úroveň jejich fyzické aktivity, aniž by zkoumaní jedinci o ní obdrželi jakékoliv údaje. Zbývající dvě třetiny účastníků měly na svých chytrých telefonech informace o svém každodenním pohybu volně k dispozici. Polovina z nich pak dostávala navíc třikrát denně textové zprávy, které měly povzbudit účastníky v vyšším výkonům. Druhá polovina osob žádné takové zprávy nedostávala, ale bylo jim umožněno prohlédnout si každodenní záznam celkových aktivit. Zasílané textové zprávy měly osobní charakter, obsahovaly aktuální údaje o vykonané fyzické aktivitě a počet kroků potřebných k dosažení každodenního cíle v podobě 10 000 kroků.

Povzbuzující SMS zprávy pomohly

Ti, kteří dostávali textové zprávy, zvládli v průměru o 2 534 kroků za den více ve srovnání s osobami, které žádné povzbuzující zprávy neobdržely, a průměrně o 3 376 kroků více než jedinci v kontrolní skupině. Každodenního cíle 10 000 kroků dosáhlo celkem 81 % lidí ze skupiny s textovými zprávami ve srovnání se 44 % osob v ostatních dvou skupinách. Lidé ve skupině s SMS zprávami zvýšili svůj celkový čas strávený pohybem průměrně o 21 minut denně a čas strávený aerobní aktivitou v průměru o 13 minut v porovnání s ostatními dvěma skupinami. Ačkoliv studie zachytila pouze krátký časový úsek, její výsledky naznačují významný potenciál ve využití nových informačních a komunikačních technologií v klinické praxi, konkrétně v oblasti žádoucích změn životního stylu a prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Zdroje: www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/johns_hopkins_news_tips_fro… http://jaha.ahajournals.org/content/4/11/e002239.abstract?sid=bdbe5a9a-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme