Mrkev v ledvinné dietě

Při dodržování diety při chronickém onemocnění ledvin, která zahrnuje omezený příjem draslíku, může být obtížné zařadit do jídelníčku dostatečné množství zeleniny. Určitě zde však má své místo mrkev, tradiční zelenina našich kuchyní obsahující mnoho zdraví prospěšných látek. Nemá příliš vysoký obsah draslíku a je tedy velmi vhodným druhem zeleniny právě pro ledviny šetřící dietu.

Od příloh až po dezerty
=======================

Mrkev – klasická kořenová zelenina je k dispozici po celý rok. Všichni nejspíše známe hlavně její tradiční oranžovou variantu, můžeme se však setkat i s mrkví bílou, fialovou, žlutou nebo červenou. Jedná se o kulinářsky velmi všestrannou zeleninu, kterou lze použít v mnoha různých receptech od příloh až po dezerty.
Čerstvá mrkev by měla mít zářivou barvu, měla by být pevná a křupavá. Kupujeme-li mrkev i s natí, neměla by být zvadlá a měla by mít tmavě zelenou barvu. Mrkev můžeme skladovat v ledničce až dva týdny. Nejlepší chuť má čerstvá mrkev, když je křehká a křupavá. Starší mrkev ztrácí na chuti a je ideální pro vaření.
Při výběru konzervované mrkve dbáme na to, aby výrobek neobsahoval přidaný cukr, ideálně vybíráme konzervy s co nejmenším obsahem soli. Lepší volbou je zmrazená mrkev, ať už samostatná nebo ve směsi s další zeleninou. Zmrazená mrkev je bezpečná volba, protože neobsahuje přidaný cukr ani sůl.

Mrkev je bohatým zdrojem antioxidantů
=====================================

Mrkev obsahuje poměrně málo kalorií a sacharidů. 100 g mrkve má 148 kJ a obsahuje pouze 1 g bílkovin, 7 g sacharidů, minimum tuků (asi 0,2 g) a 4 g vlákniny. 100 g syrové mrkve také dodá přibližně 190 mg draslíku, proto je důležité sledovat velikost porce. Části draslíku je možné se zbavit tak, že mrkev uvaříme, vodu poté slijeme a do receptu použijeme takto zvlášť uvařenou zeleninu. Mrkev také obsahuje přirozeně málo sodíku a fosforu. Naopak je bohatým zdrojem betakarotenu, který se v těle přeměňuje na důležitý vitamin A, který je nezbytný pro správnou funkci zraku, ale přispívá i k normálnímu vývoji sliznic, pokožky, kostí a ke krvetvorbě. Betakaroten navíc v lidském těle funguje jako významný antioxidant a působí tak jako prevence mnoha chronických onemocnění. Mrkev dále obsahuje vápník, selen, vitamín C či kyselinu listovou.

Uvařením mrkve získáme více betakarotenu
========================================

Syrová mrkev má velmi odolné buněčné stěny, takže z ní získáme asi jen čtvrtinu obsaženého betakarotenu. Zato uvařená mrkev nám poskytne dvojnásobné množství. Není na škodu přidat k pokrmu kvalitní tuk, ve kterém se karotenoidy rozpouští a snáze vstřebávají.

Zdroj:
http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/carrots/

http://www.stezen.cz/html/stezen/table/tabulka_14.html

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme