Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyŽivot s dialýzou Může rostlinná strava snížit riziko onemocnění ledvin?

Může rostlinná strava snížit riziko onemocnění ledvin?

Výsledky nedávno provedené rozsáhlé studie naznačují, že dodržování zdravé stravy založené zejména na rostlinných potravinách či vegetariánství je spojeno s nižším rizikem chronického onemocnění ledvin.

Zdravá rostlinná strava snížila riziko onemocnění ledvin

Vědci z amerického Baltimoru analyzovali údaje téměř 15 tisíc dospělých středního věku, kteří se zúčastnili studie zkoumající riziko vzniku aterosklerózy. Výzkumníci charakterizovali 4 typy diety lišící se podle toho, jak moc byly založena na zdravé rostlinné stravě. A zkoumali vztah mezi jednotlivými typy stravování a výskytem chronického onemocnění ledvin.

Zjistili, že během průměrné doby sledování 24 let došlo k více než 4 tisícům případů chronického onemocnění ledvin. Z výsledků analýzy vyplynulo, že důslednější dodržování zdravé stravy založené na rostlinných potravinách a vegetariánské diety bylo spojeno s nižším rizikem chronického onemocnění ledvin. Naopak méně zdravá strava založená na rostlinných potravinách byla spojena se zvýšeným rizikem onemocnění ledvin.

Až 4 % případů onemocnění ledvin šlo zabránit dietou

Přibližně 4 % případů chronického onemocnění ledvin bylo podle autorů výzkumu možné přičíst laxnějšímu přístupu k dodržování zdravé diety založené na rostlinné stravě. Tomuto malému, ale statisticky významnému, podílu případů bylo pravděpodobně možné zabránit dodržováním zdravé diety založené zejména na rostlinné stravě.

Zdroj: https://www.renalandurologynews.com/…arian-diets/ https://cjasn.asnjournals.org/…ent/14/5/682

6. 6. 2019 | Redakce ledviny.cz | Život s dialýzou

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.