Nadměrná spotřeba soli v ČR

Česká republika zaujímá v konzumaci soli mezi evropskými státy dlouhodobě přední příčky. Cílem osvětové kampaně „Nadbytek soli škodí dětem i dospělým“, která proběhla na konci listopadu, bylo upozornit na zvýšený příjem soli a jeho zdravotní rizika a nabízet konkrétní opatření v rámci boje s nadměrným solením.

Jak se u nás solí?

  • Česká republika vykazuje průměrnou spotřebu soli 14−15 g na osobu na den, průměrná spotřeba v Evropě činí pouze 8−12 g soli na den.
  • Nejvíce soli přijímáme z průmyslově zpracovávaných potravin (80 %), pouze 10 % tak připadá na přídavek soli při vaření a dosolování a 10 % soli obsahují potraviny přirozeně.
  • Doporučená denní dávka soli pro dospělého podle WHO je pouhých 5 g, na solení při vaření a dosolování pokrmů bychom měli použít pouze 1 g, zbylé 4 g přijmeme v hotových potravinách. U dětí se doporučují dávky mnohem nižší.
  • Zvýšený příjem soli má úzkou spojitost s hypertenzí. Více než 70 % české populace reaguje na nadbytečný příjem soli zvýšením krevního tlaku (téměř 50 % dospělé populace v České republice trpí hypertenzí).
  • Podle odhadů odborníků by snížením denního příjmu soli zhruba na polovinu došlo v ČR k omezení výskytu cévních mozkových příhod o 25 % a redukci kardiovaskulárních onemocnění o 17 %.
  • Problém zvýšené konzumace soli je nutné řešit již v dětském věku, jelikož stravovací návyky vytvořené v dětství a dospívání přetrvávají do dospělosti.
  • Až 80 % kojenců dostává ve 2. polovině prvního roku života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí.
  • Problémem zvýšené spotřeby soli se zabývá také WHO. Prosazuje zlepšení dostupnosti informací pro spotřebitele, např. na etiketách potravinářských výrobků, kde by standardně mělo být uváděno i množství obsažené soli.

    Zdroj: http://www.mzcr.cz/dokumenty/nadmerna-spotreba-soli-prispiva-k-zavaznym…

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme