Nadměrná spotřeba soli v ČR
Česká republika zaujímá v konzumaci soli mezi evropskými státy dlouhodobě přední příčky. Cílem osvětové kampaně „Nadbytek soli škodí dětem i dospělým“, která proběhla na konci listopadu, bylo upozornit na zvýšený příjem soli a jeho zdravotní rizika a nabízet konkrétní opatření v rámci boje s nadměrným solením.
Jak se u nás solí?
- Česká republika vykazuje průměrnou spotřebu soli 14−15 g na osobu na den, průměrná spotřeba v Evropě činí pouze 8−12 g soli na den.
- Nejvíce soli přijímáme z průmyslově zpracovávaných potravin (80 %), pouze 10 % tak připadá na přídavek soli při vaření a dosolování a 10 % soli obsahují potraviny přirozeně.
- Doporučená denní dávka soli pro dospělého podle WHO je pouhých 5 g, na solení při vaření a dosolování pokrmů bychom měli použít pouze 1 g, zbylé 4 g přijmeme v hotových potravinách. U dětí se doporučují dávky mnohem nižší.
- Zvýšený příjem soli má úzkou spojitost s hypertenzí. Více než 70 % české populace reaguje na nadbytečný příjem soli zvýšením krevního tlaku (téměř 50 % dospělé populace v České republice trpí hypertenzí).
- Podle odhadů odborníků by snížením denního příjmu soli zhruba na polovinu došlo v ČR k omezení výskytu cévních mozkových příhod o 25 % a redukci kardiovaskulárních onemocnění o 17 %.
- Problém zvýšené konzumace soli je nutné řešit již v dětském věku, jelikož stravovací návyky vytvořené v dětství a dospívání přetrvávají do dospělosti.
- Až 80 % kojenců dostává ve 2. polovině prvního roku života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí.
- Problémem zvýšené spotřeby soli se zabývá také WHO. Prosazuje zlepšení dostupnosti informací pro spotřebitele, např. na etiketách potravinářských výrobků, kde by standardně mělo být uváděno i množství obsažené soli.
Zdroj: http://www.mzcr.cz/…_8476_1.html
28. 1. 2014 | Redakce Ledviny.cz | Nefrologie pod drobnohledem