Nebezpečí spojená s nízkou hladinou testosteronu

Nedostatek testosteronu je běžným jevem u mnoha pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Objevuje se v 50 až 70 % případů. Testosteron má vliv na hladinu hemoglobinu, stejně jako na přírůstek svalové hmoty. Několik nedávných studií objasňuje souvislost mezi testosteronem a příslušnými klinickými parametry.

Testosteronu a riziko úmrtí

Němečtí vědci zkoumali souvislost mezi hladinou testosteronu u pacientů s chronickým onemocněním ledvin a rizikem úmrtí.

Analyzovali data 1822 mužů s průměrným věkem 51 let. 6,4 % z nich trpělo ledvinnou dysfunkcí, 19,1% albuminurií a 22,8 % chronickým onemocněním ledvin. Tito pacienti vykazovali významně nižší hladiny testosteronu a také významně kratší dobu přežití. Dysfunkce ledvin, albuminurie a chronické onemocnění ledvin zvýšily riziko úmrtí o 40 %, 38 % a 42 %. Tato souvislost byla mnohem silnější u pacientů ve věku 29−69, u nichž byla dysfunkce ledvin spojena dokonce s dvojnásobně zvýšeným rizikem úmrtí. Albuminurie a chronické onemocnění ledvin zvýšily riziko úmrtí o 62 % a 66 %. Kromě toho byla dysfunkce ledvin spojena s 2krát větším rizikem pro kardiovaskulární úmrtnost u všech nemocných a až 4,3krát větším rizikem ve věkové skupině 29−69 let.

Pacienti s dysfunkcí ledvin, albuminurií a chronickým onemocněním ledvin vykazovali kratší přežití, pokud měli současně nízké hladiny celkového testosteronu. U jedinců s nízkou hladinou celkového testosteronu byla dysfunkce ledvin spojena s 2,5krát zvýšeným rizikem mortality u všech skupin pacientů a 17krát větším rizikem ve věkové skupině 29-69.

Testosteron a anémie

Další skupina odborníků se snažila najít souvislosti mezi anémií a hladinou testosteronu.
Do studie bylo zařazeno 239 pacientů ve věku 53 let, z nichž 23 % trpělo anémií. Tito pacienti měli také významně větší pravděpodobnost snížené hladiny glomerulární filtrace, testosteronu, zvýšené hladiny C-reaktivního proteinu (CRP) a parathormonu (PTH) a zvýšenou pravděpodobnost onemocnění diabetem.

Vědci zjistili významný vztah mezi hladinou hemoglobinu a testosteronu. Anémie byla 5krát pravděpodobnější u pacientů s nízkými hladinami testosteronu.

Zdroj: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121119093659.htm

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme