Nebezpečné léky pro pacienty na dialýze

Léky, které se používají u některých pacientů s fibrilacemi síní, obsahující dabigatran a rivaroxaban jsou u pacientů se selháním ledvin a léčených dialýzou kontraindikovány. Přesto je část pacientů těmito léky léčena.

Riziko pro dialyzované

Uvedená léčiva patří mezi nová perorální antikoagulancia, tedy látky, které snižují srážlivost krve a působí tak preventivně proti nebezpečí trombózy (vzniku krevní sraženiny). Z těla jsou vylučována pomocí ledvin a jejich použití u dialyzovaných pacientů se nedoporučuje. U jedinců s nefunkčními ledvinami se totiž mohou v těle hromadit a způsobit nežádoucí krvácení.

Větší riziko krvácení s novými léky

Vědci sledovali užívání uvedených léků v období od října 2010 do října 2014 u téměř 30 000 pacientů trpících fibrilací síní, kteří zároveň byli nuceni podstupovat dialyzační léčbu. Srovnávali výsledky pacientů užívajících dabigatran a rivaroxaban s pacienty, kteří užívali warfarin a aspirin, tedy léky řazené též mezi antikoagulancia. Celkem 5,9 % pacientů na dialýze, kteří vyžadovali léčbu antikoagulancii, byl předepsány dabigatran nebo rivaroxaban.

Ve srovnání s warfarinem měli pacienti užívající nová antikoagulancia vyšší riziko závažného krvácení a dokonce vyšší riziko úmrtí z důvodu krvácení. Pacienti léčení aspirinem měli nejnižší míru závažného i méně významného krvácení a stejně tak úmrtí z důvodu krvácení.

Neužívat na dialýze

Autoři studie zdůrazňují, že jejich výzkum jako první hodnotí účinek těchto léčiv u osob na dialýze, a upozorňují také jako první na rizika spojená s užíváním těchto léčiv u osob se selháním ledvin.

Zdroj: http://www.healio.com/cardiology/arrhythmia-disorders/news/online/%7B97…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme