Neléčené selhání ledvin běžnější u starších dospělých

V kanadské studii měli mladší jedinci větší pravděpodobnost rozvoje onemocnění ledvin vedoucí až k jejich selhání s nutností léčby než osoby staršího věku. U starších účastníků výzkumu však častěji než u těch mladších došlo k rozvoji neléčeného selhání ledvin, tedy bez náhrady funkce ledvin.

Důsledky snížené funkce ledvin u starších dospělých jsou zdrojem četných diskusí mezi nefrology.

Existující studie zabývající se souvislostmi mezi věkem, funkcí ledvin a klinickými výsledky uvádějí, že starší pacienti mají ve srovnání s těmi mladšími menší pravděpodobnost rozvoje konečného stádia onemocnění ledvin. Je u nich pravděpodobnější, že zemřou dříve, než k selhání ledvin dojde. A to dokonce i při nejnižší odhadované úrovni glomerulární filtrace.

Výzkum kanadských odborníků však upozorňuje na skutečnost, že také u seniorů se onemocnění může rozvíjet. Zdravotnický tým by měl důkladně informovat pacienta i jeho rodinu a společně rozhodnout o optimálních možnostech léčby.

červenec 2012

Zdroj: "journals.lww.com":http://journals.lww.com/nephrologytimes/Fulltext/2012/07000/In_Older_Ad…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme