Není fosfor jako fosfor

Nový výzkum naznačuje, že fosforečnany uměle přidávané do mléčných výrobků a produktů z obilovin ve formě potravinářských aditiv způsobují výraznější nárůst hladiny fosforu v krvi než přirozeně se vyskytující fosforečnany v potravinách.

Mnoho fosforečnanů škodí

Výzkum fosforečnanů v potravinách z posledních let většinou poukazuje na silnou souvislost mezi spotřebou fosforečnanů (v jakékoliv formě) a různými chorobami, zejména selháním ledvin. Čím více fosforečnanů lidé konzumují, tím větší mají pravděpodobnost změn v cévách, které mohou vést ke snížené funkci ledvin. Nadbytek fosforu má nepříznivé účinky nejen na pacienty, kteří již mají onemocnění ledvin, ale může také způsobit problémy s ledvinami u dosud zdravých jedinců. Dodnes se však nezkoumalo, zda fosforečnany uměle přidávané do potravin mají stejný dopad jako fosforečnany, které se v potravinách vyskytují přirozeně.

Největší dopad měly výrobky z mléka a obilovin

V nedávné americké studii byl sledován jídelníček téměř 8 000 účastníků, konkrétně vliv konzumace potravin na hladinu fosforu v krvi. Podrobná analýza ukázala, že mléčné výrobky a výrobky z obilovin, které obsahují fosforečnanová aditiva, nejvýrazněji zvýšily sérové koncentrace fosofrečnanů, a to navzdory tomu, že byly konzumovány méně často než potraviny bez fosforečnanových přísad.

Dle předpokladů funkce ledvin ovlivnila míru nárůstu hladiny fosforečnanů v krvi. Lidé se špatnou funkcí ledvin měli vyšší hladiny fosforečnanů v krvi, což naznačuje nižší schopnost odstranit přebytečné fosforečnany z krve.

Fosforečnanová aditiva škodí zdraví

Podle autorů studie, by bylo optimální, kdyby výrobci potravin na etiketách rozlišovali mezi obsahem fosforečnanů, které se v potravinách vyskytují přirozeně, a obsahem fosforečnanů přidaných ve formě aditiv. I nadále však platí, že nadměrná konzumace průmyslově zpracovaných potravin s obsahem fosforečnanových aditiv může uškodit jak lidem s onemocněním ledvin, tak i dosud zdravým jedincům.

Zdroje: http://www.medicalnewstoday.com/releases/297109.php
http://ajcn.nutrition.org/content/102/2/444.full.pdf+html

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme