Dárcovství

Nízké riziko pro dárce orgánů

Podle expertů mají lidé, kteří darují ledvinu, velmi nízké riziko toho, že může nastat selhání jejich jediné ledviny. Riziko u žijících dárců ledvin by mělo být dokonce nižší než u lidí s oběma ledvinami.

Dárci orgánů mají nižší riziko než ostatní

Výzkumníci ze Spojených států analyzovali údaje více než 96 000 dospělých, kteří darovali ledvinu v období od dubna 1994 do listopadu 2011 a byli sledováni po dobu až 15 let. Porovnávali je s daty více než 20 000 lidí se dvěma ledvinami. Míra selhání ledvin činila 90 případů na 10 000 dárců a 326 případů 10 000 jedinců se dvěma ledvinami. Riziko selhání ledvin mezi dárci se lišilo podle rasy. Větší riziko u dárců černé pleti není zatím zcela objasněno. Stejný výzkumný tým již ve své předchozí studii zjistil, že dárci ledviny mají velmi nízké riziko úmrtí z jakékoli příčiny. Tyto výsledky jsou pravděpodobně způsobeny tím, že potenciální dárci podstupují přísné fyzické a psychické testy, aby bylo zajištěno, že jsou dostatečně zdraví, aby přežili pouze s jednou ledvinou.

Přísné zdravotní testy mají opodstatnění

Někteří potenciální dárci vyjadřují nespokojenost s náročným procesem ověřování jejich zdravotního stavu. Výsledky studie však potvrzují význam pečlivého screeningu dárců. Darování ledviny je velmi osobní rozhodnutí a nese jistě určité riziko. Zmíněná zjištění však poukazují na skutečnost, že riziko je obecně natolik nízké, že u dárců nemusí vzbuzovat obavy.

Zdroj: http://consumer.healthday.com/diseases-and-conditions-information-37/mi…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme