Nízkoproteinová dieta šitá na míru je efektivní

Zdá se, že podávání stravy s nízkým obsahem bílkovin, a to zejména těch rostlinných, spolu se sníženým příjmem některých minerálních látek, by mohlo mít pozitivní vliv na stav pacientů s chronickým onemocněním ledvin ve stadiu 3 a 4. Takováto nízkoproteinová dieta šitá na míru by mohla úspěšně oddálit zahájení dialýzy a snížit kardiovaskulární riziko u této skupiny pacientů.

Málo bílkovin a spíše rostlinného původu

Tým italských vědců hodnotil funkci ledvin, lipidový profil, metabolismus minerálních látek, markery zánětu a acidobazickou rovnováhu u 16 pacientů ve 3.–4. stadiu chronického onemocnění ledvin, a to před a po zavedení zmíněných dietních opatření. Podávaná strava měla snížený obsah bílkovin, regulovaný obsah vápníku, fosforu, sodíku a draslíku a odpovídala přiměřenému dennímu příjmu energie. Upřednostňovány byly rostlinné zdroje bílkovin z důvodu snížení hladiny fosforu a uremických toxinů v séru a zlepšení metabolické acidózy. Podávaná strava byla přizpůsobena zvlášť každému pacientovi s přihlédnutím k odhadu glomerulární filtrace, indexu tělesné hmotnosti a příjmu potravy.

Po roce viditelné zlepšení

Po 12 měsících vědci pozorovali významný nárůst hladin hydrogenuhličitanu (důležitý pro udržení acidobazické rovnováhy) a vitaminu D v plazmě a výrazné snížení sérového fosforu a C-reaktivního proteinu (ukazatel přítomnosti zánětu v těle). Funkce ledvin zůstala stabilní, snížilo se však vylučování proteinů močí.

Dieta brzdí rozvoj onemocnění ledvin

Tato malá studie i přes svá omezení podává další důkazy, že omezený příjem bílkovin spolu se snížením příjmu živočišných tuků a některých minerálních látek (zejména fosforu, sodíku a draslíku) pozitivně ovlivňuje stav pacientů s chronickým onemocněním ledvin.

Zdroje:
www.renalandurologynews.com/hyperphosphatemia/personalized-diet-improve…
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26439028

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme