Nízkotučné jogurty snižují riziko diabetu 2. typu
Výsledky nedávné britské studie naznačují, že konzumace nízkotučných jogurtů může významně snížit riziko vzniku diabetu 2. typu. Vědci zkoumali vztah mezi spotřebou mléčných výrobků a výskytem diabetu 2. typu. Zjistili, že jedinci s nejvyšší spotřebou nízkotučných jogurtů měli výrazně nižší riziko vzniku diabetu 2. typu ve srovnání s těmi, kteří jedli jogurt jen zřídka nebo vůbec.
Nízkotučné mléčné výrobky v jídelníčku
Výzkumníci ze studie, která zahrnovala více než 25 000 mužů a žen, vybrali 753 lidí, kteří v průběhu následujících 11 let onemocněli diabetem 2. typu. Srovnávali jejich podrobný denní záznam o všech jídlech a nápojích zkonzumovaných za týden v době jejich zařazení do studie se záznamy 3502 dalších náhodně vybraných účastníků studie.
Na začátku studie měli její účastníci průměrný věk 59 let a index tělesné hmotnosti (BMI) 26. Museli vyplnit podrobný dotazník, kde uváděli všechny zkonzumované mléčné výrobky. Poté byli rozděleni do jednotlivých skupin podle tučnosti mléčných produktů.
Nízkotučné kysané mléčné výrobky snižují riziko
Autoři studie zjistili významný vztah mezi příjmem nízkotučných kysaných mléčných výrobků a sníženým výskytem diabetu 2. typu. Tato závislost se projevila při příjmu 4,5 standardně velkých porcí (125 g) nízkotučných kysaných mléčných výrobků týdně. V jídelníčku byly zastoupeny zejména jogurty (všechny typy) a nízkotučné nezrající sýry. Konkrétně jogurt s nízkým obsahem tuku byl spojen s 35% snížením rizika vzniku diabetu.
Příčiny pozitivního vlivu
Podle odborníků existuje několik možných mechanizmů, které by mohly objasnit vztah mezi zakysanými mléčnými výrobky a diabetem. Hovoří se o podpoře syntézy vitamínu K2, který je spojován se sníženým výskytem diabetu 2. typu, nebo o činnosti probiotických bakterií, které zlepšují lipidový profilu (hladiny lipidů) a antioxidační aktivitu u pacientů s diabetem 2. typu.