Nová příčina odmítnutí transplantovaného orgánu

Výzkumníci objevili další příčinu rejekce orgánu u některých pacientů po transplantaci ledviny. Identifikovali novou třídu protilátek (anti-LG3), které po své aktivaci způsobují vážné epizody odmítnutí orgánu.

Odmítnutí orgánu je jednou z hlavních komplikací transplantace. Většinou nastává tehdy, když imunitní systém příjemce rozpozná transplantovaný orgán jako cizí těleso, které musí být odstraněno. Nicméně i v případě dobré imunologické shody u dvojice dárce − příjemce, může imunitní systém příjemce zaútočit na cévy transplantovaného orgánu. Tento jev se nazývá akutní cévní rejekce a ve vysoké míře vede ke ztrátě štěpu. Protilátka anti-LG3 produkovaná v tělech některých pacientů útočí na protein LG3, který hraje důležitou roli v obnově a regeneraci cév. Brání tak normálnímu procesu hojení transplantovaného orgánu, což vede ke zhoršení funkce ledvin a dokonce k její ztrátě.

Zjišťováním zvýšené přítomnosti protilátek anti-LG3 u pacientů před transplantací, budou vědci schopni předpovídat vývoj těžkých rejekcí. Uvedené výsledky také naznačují, že nové terapie zaměřené na odstranění protilátek před transplantací by mohly snížit odmítnutí transplantovaného orgánu nebo omezit jeho závažnost.

březen 2013

Zdroj: http://www.renalbusiness.com/news/2013/02/new-cause-for-organ-rejection…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme