Nový lék na snížení hladiny draslíku

Pacienti s chronickým onemocněním ledvin mohou být v některých případech ohrožováni vysokou hladinou draslíku v krvi, tzv. hyperkalémií. Nedávné klinické studie testovaly nový lék, který dokáže snížit hladinu draslíku v séru u pacientů trpících hyperkalémií.

Hyperkalémie může mít smrtelné následky

V případě vyšších hladin draslíku v séru se zvyšuje riziko úmrtí u pacientů se srdečním selháním, chronickým onemocněním ledvin nebo diabetem. Někteří pacienti navíc musí užívat léky snižující vylučování draslíku do moči (kalium šetřící diuretika, inhibitory angiotenzin konvertujícího enzymu, antagonisté aldosteronu, nesteroidní antirevmatika) nebo omezující vstup draslíku do buněk (betablokátory). Zvýšená hladina draslíku v krvi pacienty bezprostředně ohrožuje na životě z důvodu srdeční arytmie a vyžaduje okamžitou intenzívní léčbu.

Změna ve způsobu léčby hyperkalémie

Terapie, které jsou dosud k dispozici, nejsou schopny odstranit z těla přebytek draslíku, mají nejistou krátkodobou účinnost a často špatné výsledky týkající se bezpečnosti. Nedávná studie hodnotící účinnost a bezpečnost nového léku s názvem ZS-9 (upravený zirkonium silikát) zahrnula více než 1 000 pacientů. Její výsledky naznačují, že nový lék je účinný při snižování hladiny sérového draslíku u široké škály pacientů s hyperkalémií. Pacienti užívali lék perorálně třikrát denně spolu s jídlem a hladiny draslíku se do 48 hodin dostaly do normálního rozmezí u 98 % z nich. Zdá se tak, že nová moderní léčiva s cílem snížit hyperkalémii, kam řadíme i ZS-9, mohou být nadějí pro budoucí zásadní změny ve způsobu léčby hyperkalémie.

Zdroje: 
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1500353#t=article 
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1411487 
http://uthscsa.edu

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme