Nový metformin může pomoci více pacientům s diabetem 2. typu

Nová studie ukazuje, že metformin, léčivo používané k léčbě diabetu 2. typu, které pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi, působí především ve střevě, a nikoli v krevním řečišti. Nová forma léčiva se zpožděným uvolňováním, která je právě ve fázi testování, by mohla vyhovovat i pacientům s diabetem 2. typu a s poruchou funkce ledvin, kteří nemohou používat současnou formu přípravku.

Nevhodný pro lidi se zhoršenou funkcí ledvin

Metformin se v léčbě diabetu 2. typu používá již téměř 60 let. Přesto si vědci nebyli přesně jisti, kde a jakým způsobem lék v těle působí. Nová americká studie ukazuje, že účinek metforminu je zprostředkován mechanismy v tenkém střevě, a nikoli v krevním oběhu, jak mnozí dosud předpokládali.

Jedním z hlavních důvodů toho, proč v současnosti užívaný metformin není vhodný pro všechny pacienty s diabetem 2. typu, je skutečnost, že se u pacientů se špatnou funkcí ledvin hromadí v krvi. Zvyšuje tak riziko vzniku nežádoucích účinků a život ohrožujícího stavu s názvem laktátová acidóza, kdy se kyselina mléčná hromadí v krevním oběhu rychleji, než může být odstraněna.

Zpožděné uvolňování je účinnější

V první fázi výzkumu vědci porovnávali u 20 zdravých jedinců užívání tří forem metforminu: metforminu se opožděným uvolňováním, metforminu s okamžitým uvolňováním a metforminu s prodlouženým uvolňováním. Výsledky ukázaly, že jedinci užívající metformin se opožděným uvolňováním měli poloviční množství metforminu v krvi ve srovnání s ostatními dvěma skupinami pacientů.

Ve druhé fázi výzkumu vědci testovali účinky různých dávek metforminu se opožděným uvolňováním oproti placebu nebo metforminu s prodlouženým uvolňováním u celkem 240 pacientů s diabetem 2. typu. Zjistili, že metformin s opožděným uvolňováním byl asi o 40 % účinnější než metformin s prodlouženým uvolňováním. Metformin s opožděným uvolňováním také vykázal statisticky významné a trvalé snížení hodnoty glukózy v krevní plazmě nalačno po dobu 12 týdnů ve srovnání s placebem.

Použitelný u více pacientů

U většiny pacientů byla léčba také dobře tolerována a vedlejší účinky byly téměř stejné jako ty, které se vyskytují u dosud užívané formy metforminu. Zdá se tedy, že nová forma léku by mohla významně rozšířit řady pacientů, kteří mohou užívat metformin k léčbě diabetu 2. typu.

Zdroje:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/298314.php
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26285584

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme