Nový objev může pomoci včas odhalit onemocnění ledvin

Objev vědců z univerzity v Manchesteru by mohl přispět k vývoji testu pro včasné odhalení onemocnění ledvin. Svůj výzkum zaměřili na studium ledvinné tkáně, a to konkrétně na struktury mezi buňkami, na tzv. mezibuněčnou hmotu, aby lépe pochopili mechanismus dějů, které mohou přispívat k rozvoji onemocnění ledvin.

Navzdory odlišné struktuře mezibuněčné hmoty žádné projevy nemoci

Při výzkumu používali ledvinnou tkáň myší různého pohlaví s různým genetickým pozadím, z nichž některé byly náchylnější k selhání ledvin. Zjistili, že mezi zvířecími jedinci existují významné rozdíly ve složení a typu proteinů obsažených ve zkoumané mezibuněčné hmotě. Významnější rozdíly pak byly objeveny spíše u myší s různým genetickým pozadím než u myší s odlišným pohlavím.

Překvapivé však bylo to, že myši ve skutečnosti nevykazovaly žádné příznaky onemocnění ledvin a jevily se naprosto zdravé, navzdory objeveným odlišnostem ve struktuře jejich ledvinné tkáně.

Test odhalující náchylnost k onemocnění ledvin

V další fázi zkoumání se vědci zaměří na příčiny rozdílů ve stavbě ledvinné tkáně a na to, zda by mechanismus jejich vzniku bylo možné zastavit dříve, než dojde k projevům onemocnění ledvin a jejich poškození. Budou také zkoumat lidskou ledvinnou tkáň, aby zjistili, zda zde existují stejné rozdíly.

Autoři studie doufají, že jejich výzkum pomůže vyvinout test, který by dokázal odhalit onemocnění ledvin, nebo dokonce jen náchylnost k onemocněním ledvin ještě před tím, než dojde k projevům nemoci a k poškození orgánu.

Zdroje:
http://www.manchester.ac.uk/discover/news/article/?id=14346
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25896609

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme