Nový přístroj pro větší svobodu dialyzovaných pacientů

Miliony dialyzovaných pacientů na celém světě mohou brzy získat větší svobodu a uspořit finanční náklady díky přenosné umělé ledvině vyvinuté v singapurské firmě Awak Technologies. Produkt v současné době prochází testováním v laboratořích a na zvířatech a je připravován na klinické studie v USA, Německu a Singapuru.

Při peritoneální dialýze je čisticí funkce ledvin nahrazena filtrací krve přes pobřišnici (peritoneum) - výstelku břišní dutiny. Do dutiny břišní je napuštěn speciální roztok, do nějž díky bohatě prokrvené pobřišnici mohou skrz cévní stěny volně přestupovat odpadní látky metabolismu. V zařízení Awak, které se v posledních čtyřech letech proměnilo do velikosti malé kabelky, se pak roztok neustále čistí a jsou z něho tyto zplodiny metabolismu odstraňovány.

Pacienti užívající technologii přenosné umělé ledviny Awak budou muset měnit jednorázové kazety v jejich zařízení jednou až třikrát denně v závislosti na režimu léčby, avšak tekutinu, která se napouští do dutiny břišní, nebude třeba měnit více než jednou za měsíc. Tím, že tato procedura vyžaduje tak málo dialyzátu, drahé směsi vody a chemických látek používaných při dialýze, se sníží náklady pro pacienty i zdravotnická zařízení.

srpen 2011

Zdroj: "online.wsj.com":http://online.wsj.com/article/SB100014240531119034545045764892932907575…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme