Nový revoluční postup při transplantaci ledvin

Vědci pracující na výzkumu ledvin ve Velké Británii vyvinuli nový převratný postup, který může zvýšit úspěšnost transplantací a životnost nových orgánů, a tím zároveň umožnit i transplantace orgánů od méně vhodných dárců, čímž se zlepší vyhlídky tisíců pacientů se selháním ledvin.

Normotermická perfuze

Nová metoda se nazývá normotermická perfuze (průtok krve při teplotě těla) a jedná se o jakousi formu „znovuoživení“ odebraného orgánu, která lékařům umožňuje zlepšit kvalitu ledvin od zemřelých dárců. Proplachování odejmuté ledviny pomocí okysličené krve před transplantací minimalizuje poškození orgánu způsobené jeho skladováním při nízkých teplotách a umožňuje, aby štěp lépe pracoval ihned po transplantaci.

První výsledky

První výsledky projektu jsou velmi povzbuzující. Pouze jedna ze 17 ledvin ošetřených pomocí normotermické perfuze vykazovala příznaky opožděného nástupu funkce štěpu, což bývá po transplantaci ledvin obvyklý jev, který může výrazně ohrozit dlouhodobý úspěch transplantace.

Naděje pro pacienty se selháním ledvin

Normotermická perfuze tak nejen snižuje riziko odmítnutí orgánu, ale také zvyšuje životnost transplantovaných ledvin, umožňuje totiž postupně znovu zahájit kontrolovaný průtok krve v darované ledvině. Nová metoda může také pomoci rozšířit okruh dárců orgánů a zkrátit čekací dobu na transplantace tím, že umožní využít ledviny od starších dárců, osob s diabetem, hypertenzí nebo dárců, kteří utrpěli nekontrolovanou srdeční smrt. Dovoluje totiž provést velmi důležitý test životaschopnosti těchto ledvin. Při čerpání krve se totiž potvrdí, zda ledvina funguje dostatečně, aby mohla být použita k transplantaci.

Zdroj: "kidneyresearchuk.org":http://www.kidneyresearchuk.org/news/kidney-research-news-articles.php?…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme