Obezita potlačuje ozdravné procesy v ledvinách

Obezita podle vědců potlačuje důležitý buněčný proces, který má zásadní význam pro zdraví ledvin a zabraňuje poškození ledvinných buněk. Případné obnovení zmíněného mechanizmu by pak mohlo pomoci chránit zdraví ledvin u obézních jedinců.

Užitečná autofagie

Hlavní roli v novém objevu hraje tzv. autofagie. Představuje degradační systém uvnitř buněk odstraňující poškozené proteiny a jiné defektní buněčné součásti. Je součástí biologické strategie buňky pomáhající překonat nepříznivé životní podmínky. Nedostatečnost tohoto mechanizmu bývá běžná právě u obézních jedinců.

Obezita potlačuje autofagii

Vědci zjistili, že u myší s normální hmotností a s onemocněním ledvin byl proces autofagie v ledvinných buňkách aktivní. U obézních myší s onemocněním ledvin však byla autofagie potlačena a došlo k poškození ledvinných buněk. Navíc u myší s normální hmotností trpící onemocněním ledvin, u nichž byl proces autofagie záměrně poškozen (kvůli chybění genu), také došlo k poškození buněk. Dále vyšlo najevo, že enzym, který autofagii silně potlačuje (tzv. mTOR), byl výrazně aktivní právě v ledvinách obézních myší. Léčba pomocí inhibitoru tohoto enzymu zlepšila nedostatečnou funkci degradačního mechanizmu. Navíc jak hyperaktivita uvedeného enzymu, tak potlačená autofagie byly pozorovány u tkáňových vzorků ledvin obézních pacientů s onemocněním ledvin.

Odhalené souvislosti

Výsledky výzkumu tak odhalují důležitý mechanizmus, který dává do souvislosti obezitu a poškození renálních buněk. Naznačují také, že obnovení autofagie, která slouží jako obranný mechanizmus ledvin, může zlepšit zdraví ledvin obézních pacientů.

Zdroj: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131003204946.htm

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme