Obézní mají až sedmkrát vyšší riziko onemocnění ledvin

Tématem letošního, již 12. světového dne ledvin je obezita jako rizikový faktor pro onemocnění ledvin. Výskyt obezity celosvětově narůstá a trpí jí také přibližně 20 % Čechů. Většinou ohrožuje ledviny nepřímo tím, že se podílí na vzniku závažných rizikových faktorů chronického onemocnění ledvin, jako je vysoký krevní tlak a diabetes. U nejtěžšího stupně obezity, který mají v Česku 2 % lidí, pak dochází k přímému poškození ledvin. „Lidé s BMI nad 40 mívají nefropatii téměř jistou. Lidé s nadváhou a lidé obézní pak mají k poškození ledvin slušně nakročeno,“ podotýká přední český obezitolog a přednosta III. interní kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA.

Světový den ledvin je ideální příležitostí, abyste vy nebo vaši blízcí učinili něco pro své zdraví. Preventivní prohlídku ledvin můžete bez objednání ve čtvrtek 9. března v době od 8 do 15 hodin absolvovat ve všech "dialyzačních střediscích a nefrologických ambulancích":http://www.bbraun-avitum.cz/cps/rde/xchg/av-avitum-cs-cz/hs.xsl/dialyza… B. Braun Avitum v České republice. Pokud se ve vašem okolí nenachází žádné nefrologické pracoviště, můžete se s prosbou o preventivní vyšetření obrátit na svého praktického lékaře. Vyšetření je velmi krátké a může vám ušetřit spoustu pozdějších starostí. K orientačnímu otestování můžete využít také portál "www.ledvinovakalkulacka.cz":http://www.ledvinovakalkulacka.cz.

březen 2017

Zdroje:
www.svetovydenledvin.cz
http://braunoviny.bbraun.cz/obezni-lide-maji-az-sedmkrat-vyssi-predpokl…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme