Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyŽivot s dialýzou Ochuťte si jídlo i bez soli

Ochuťte si jídlo i bez soli

Mnohé studie prokazují, že nadměrná spotřeba soli je zdraví škodlivá, zatěžuje zejména ledviny a oběhový systém. Omezení příjmu sodíku může významně prospět nejen osobám s chronickým onemocněním ledvin, ale i běžné populaci. Při snižování příjmu sodíku je vhodné se zaměřit dvěma hlavními směry – vyloučit nebo omezit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, které jsou významným zdrojem sodíku v potravě, a snížit používání soli při domácí přípravě jídel.

Jak vařit bez soli?

Následující tipy vám pomohou při přípravě chutného jídla s minimem soli:

  • Použijte místo soli koření a čerstvé bylinky.
  • Chuť přidaného koření zintenzivníte jeho zahřátím v oleji, místo ve vodě.
  • Intenzivní chuť koření podpoříte jeho smícháním s octem a citronovou nebo limetkovou šťávou.
  • Různé druhy zeleniny můžete zkusit péct v troubě, chuť tak bude výraznější než při přípravě zeleniny v páře nebo ve vodě.
  • Dodejte vašim pokrmům křupavost a vylepšete je malým množstvím nasekaných semínek nebo ořechů.
  • Maso marinujte v olivovém oleji a šťávě z citrusů, místo hotových kupovaných marinád.
  • Připravte si vlastní masový či zeleninový vývar a přidejte pouze pepř, rozmarýn, tymián či další koření.
  • Před přidáním vody k dušení maso a zeleninu nejprve pořádně orestujte.
  • Nepřidávejte příliš mnoho vody do pokrmů, kde nemá tolik vody co dělat.
  • Místo vody můžete přidat aromatičtější ingredienci – vývar, víno.
  • Zeptejte se známých, kteří jsou dobří kuchaři, jaká koření používají při přípravě vašich oblíbených jídel.

Zdroj: http://blogs.davita.com/…ithout-salt/

18. 6. 2016 | Redakce Ledviny.cz | Život s dialýzou

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.