Očkování pro dialyzované

Imunitní systém člověka s chronickým onemocněním ledvin je oslabený, což může komplikovat jeho boj s dalšími možnými nemocemi a nákazami. Takový pacient je náchylnější k infekcím, které mohou mít závažné zdravotní důsledky. Očkování představuje pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin a pacienty na dialýze preventivní opatření proti některým infekčním onemocněním a pomáhá podpořit celkový léčebný režim.

Jaký typ očkování je vhodný?

To, který typ očkování je pro konkrétního pacienta vhodný, souvisí např. s tím, zda podstupuje dialyzační léčbu, jakými chorobami trpí nebo s jeho věkem. Standardní součástí přípravy na hemodialyzační léčbu je očkování proti hepatitidě B. Lidem s chronickým onemocněním ledvin bývá dále doporučováno zejména očkování proti chřipce a pneumokokovým nákazám.

  • Hepatitida B - hepatitida B je vysoce infekční virové zánětlivé onemocnění jater. Nakazit se je možné prostřednictvím kontaminované krve nebo jiných tělesných tekutin. U některých lidí může proběhnout zcela bez příznaků, někdy se objevují symptomy podobné chřipce včetně žloutenky (žluté zbarvení kůže a očního bělma). Velmi nebezpečná je její chronická forma s rizikem vážného poškození jater.
  • Chřipka – vysoce nakažlivé virové onemocnění, může mít i smrtelné následky. Jedná se o prudký zánět dýchacích cest. Hlavními příznaky jsou mimo jiné bolesti hlavy, bolesti svalů a kloubů, vysoká horečka, bolest v krku, únava a suchý dráždivý kašel atd. Viry chřipky se neustále vyvíjí a mění. Očkovací látka proti nim také. Proto je nutné očkovat každý rok podle aktuálního složení vakcíny. Očkovat se musí vždy před chřipkovou sezonou.
  • Pneumokokové nákazy – původcem pneumokokových onemocnění jsou bakterie Streptococcus pneumoniae. Riziková jsou především tzv. invazivní pneumokoková onemocnění vedoucí ke vzniku pneumokokové pneumonie, meningitidy, sepse nebo artritidy. Mezi typické symptomy patří vysoká horečka, zimnice, kašel, bolesti hlavy, potíže s dýcháním, bolesti na hrudi a bolesti svalů atd. V těžších případech se přidává i dušnost a porucha srdečního rytmu.

Zdroj:
"davita.com":http://www.davita.com
"vakciny.net":http://www.vakciny.net

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme