Omega-3 mastné kyseliny zlepšují přežití po transplantaci ledviny
Studie zahrnující téměř 2 tisíce norských pacientů po transplantaci ledvin naznačuje, že vyšší příjem omega-3 mastných kyselin pomáhá ke snížení rizika celkové úmrtnosti a i úmrtnosti z kardiovaskulárních příčin. Síla této studie spočívala v biochemických analýzách, jiné podobné studie sbíraly data pouze dotazníkově. Pacienti, v jejichž plazmě byla naměřena nejvyšší hladina omega-3 mastných kyselin, vykazovali na rozdíl od pacientů s nejnižší úrovní omega-3 mastných kyselin významně nižší riziko celkové úmrtnosti, a to o 67 %. Riziko úmrtnosti z kardiovaskulárních příčin bylo nižší dokonce o 88 %. Navíc pacienti s nejvyššími hladinami omega-3 mastných kyselin měli o 93 % nižší riziko náhlé srdeční smrti a o 92 % nižší riziko úmrtí v souvislosti s mozkovou mrtvicí.
červenec 2015
Zdroj: http://www.renalandurologynews.com/transplantation/high-n-3-pufa-intake…