Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyAktuality Omega-3 mastné kyseliny zlepšují přežití po transplantaci ledviny

Omega-3 mastné kyseliny zlepšují přežití po transplantaci ledviny

Studie zahrnující téměř 2 tisíce norských pacientů po transplantaci ledvin naznačuje, že vyšší příjem omega-3 mastných kyselin pomáhá ke snížení rizika celkové úmrtnosti a i úmrtnosti z kardiovasku­lárních příčin. Síla této studie spočívala v biochemických analýzách, jiné podobné studie sbíraly data pouze dotazníkově. Pacienti, v jejichž plazmě byla naměřena nejvyšší hladina omega-3 mastných kyselin, vykazovali na rozdíl od pacientů s nejnižší úrovní omega-3 mastných kyselin významně nižší riziko celkové úmrtnosti, a to o 67 %. Riziko úmrtnosti z kardiovasku­lárních příčin bylo nižší dokonce o 88 %. Navíc pacienti s nejvyššími hladinami omega-3 mastných kyselin měli o 93 % nižší riziko náhlé srdeční smrti a o 92 % nižší riziko úmrtí v souvislosti s mozkovou mrtvicí.

červenec 2015

Zdroj: http://www.renalandurologynews.com/…icle/420750/

12. 7. 2015 | Redakce Ledviny.cz | Aktuality

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.