Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyNefrologie pod drobnohledem Omezení sodíku snižuje krevní tlak u pacientů s onemocněním ledvin

Omezení sodíku snižuje krevní tlak u pacientů s onemocněním ledvin

Chronické onemocnění ledvin bývá spojeno se zvýšeným množstvím tělesných tekutin a hypertenzí. Nový výzkum naznačuje, že snížená spotřeba sodíku může vést k poklesu krevního tlaku u pacientů s nemocnými ledvinami.

Snížení krevního tlaku je zásadní pro zpomalení progrese onemocnění ledvin

Snížení objemu tělesných tekutin a krevního tlaku je rozhodujícím faktorem pro zpomalení progrese chronického onemocnění ledvin. Existuje však pouze málo studií, které by hodnotily účinek stravy s omezením sodíku na tyto parametry u pacientů s chronickým onemocněním ledvin.

Americké studie věnující se tomuto tématu se zúčastnilo 58 dospělých pacientů s chronickým onemocněním ledvin, většina z nich trpěla hypertenzí. Po dobu 4 týdnů jedna část z nich dodržovala dietu s omezením sodíku (méně než 2 gramy sodíku denně) a druhá část konzumovala svou obvyklou stravu. Následovala dvoutýdenní přestávka a poté pacienti přešli na druhý typ stravování.

Snížený příjem sodíku způsobil pokles hypertenze

Během fáze diety s omezením sodíku neměli účastníci studie k dispozici žádná hotová jídla s nízkým obsahem sodíku. Místo toho jim každé dva týdny bylo poskytnuto speciální nutriční poradenství.

Při analýze výsledků bylo zjištěno, že příjem sodíku při restriktivní dietě snížilo 79 % účastníků a u 65 % pacientů příjem sodíku poklesl dokonce o více než 20 %. Během dodržování diety s omezením sodíku došlo navíc u pacientů s chronickým onemocněním ledvin k průměrnému snížení systolického krevního tlaku o 11 mmHg a průměrnému snížení objemu tělesných tekutin o jeden litr.

Pro omezení příjmu sodíku stačilo poučení pacientů

Uvedená zjištění tak naznačují, že omezený příjem sodíku ve stravě pomáhá významně snížit krevní tlak a zadržování tekutin v těle, což jsou běžné komplikace u pacientů s onemocněním ledvin. Autoři studie také zdůrazňují, že nebylo nutné podávat pacientům speciálně připravená hotová jídla, pacienti změnili své stravovací návyky pouze na základě informací poskytnutých vyškoleným personálem, který jim vysvětlil význam snížení soli v jejich stravě a také potenciální zdravotní výhody takové diety.

Zdroje: https://ckdnews.com/…se-patients/ http://cjasn.asnjournals.org/…CJN.01120216

28. 4. 2017 | Redakce Ledviny.cz | Nefrologie pod drobnohledem

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.