Onemocnění ledvin může zvýšit riziko diabetu

To, že diabetes 2. typu patří mezi významné rizikové faktory vzniku chronického onemocnění ledvin, je dnes již prokázáno. Nyní se ukazuje, že může existovat i opačné spojení. Zdá se, že chronické onemocnění ledvin u nediabetických pacientů může přispět ke vzniku diabetu 2. typu. Studie montrealských vědců naznačuje, že za vším stojí močovina, jeden z odpadních produktů lidského těla, které se hromadí při selhání ledvin.

Onemocnění ledvin poškozuje beta-buňky slinivky břišní

Chronické onemocnění ledvin je charakterizováno postupnou a nevratnou ztrátou funkce ledvin, což vede k hromadění odpadních látek v krvi, které nejsou nemocnými ledvinami řádně filtrovány. Tyto odpadní produkty mohou být toxické a mít nepříznivý dopad na další orgány. Vědce zaujaly výsledky předchozích výzkumů, podle kterých přibližně polovina všech pacientů s chronickým onemocněním ledvin vykazuje abnormální hladiny glukózy v krvi. Na myších modelech pak zjistili, že chronické onemocnění ledvin způsobuje poškození buněk slinivky břišní produkujících inzulin, tzv. beta-buněk. Také beta-buňky lidské slinivky břišní získané od pacientů s chronickým onemocněním ledvin vykazovaly poruchu sekrece inzulinu. Přišli na to, že příčinou je nadměrné hromadění močoviny, která byla dosud považována spíše za jednu z méně toxických látek.

Hromadící se močovina ovlivňuje funkci fosfofruktokinázy

Zjistili také, že zvýšená hladina glukózy v krvi způsobená sníženou sekrecí inzulinu v důsledku hromadění močoviny nepříznivě ovlivňuje funkci enzymu fosfofruktokinázy 1, který se podílí na metabolismu glukózy, což může dále přispět k rozvoji diabetu. Budou potřeba další studie, aby bylo možné uvedené skutečnosti ověřit. Pokud se však potvrdí, bude to znamenat, že pacienti s nediabetickým chronickým onemocněním ledvin mají zvýšené riziko vzniku diabetu a bude třeba věnovat jim zvýšenou pozornost v rámci preventivní péče.

Zdroje: http://ckdnews.com/2016/08/17/chronic-kidney-disease-may-cause-diabetes/
www.jci.org/articles/view/86181

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme