Pacienti s onemocněním ledvin začínají s dialýzou dříve

Pacienti v USA nastupují nyní na dialýzu dříve, tedy v době, kdy je funkčnost jejich ledvin vyšší, než tomu bylo u pacientů v minulosti. Tým amerických vědců se rozhodl zjistit, co to znamená pro pacienty, a o kolik dříve pacienti začínají s dialýzou ve srovnání s minulými praktikami.

Bylo zjištěno, že po desetiletém období (1997-2007), zahajují pacienti dialyzační léčbu v průměru asi o pět měsíců dříve. Vědci tvrdí, že změny v načasování nejsou zdůvodněny změnami v naměřených parametrech a prospěšností, ale spíše odráží posun v zavedených lékařských praktikách týkajících se načasování zahájení dialýzy.
Tato zjištění mají svůj význam také ve světle dalšího nedávného výzkumu, který objevil, že dřívější zahájení dialýzy nezlepšilo zdravotní výsledky pacientů. Studie tak neodhalila žádné důvody pro dřívější zahájení dialyzační péče, ani informace o okolnostech a příznacích, které by vysvětlovaly brzké zahájení dialýzy. K pochopení a obhájení tohoto trendu bude nutný podrobnější výzkum.

říjen 2011

Zdroj: "nephrologynews.com":http://www.nephrologynews.com/clinical/article/kidney-disease-patients-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme