Pacienti to vidí jinak

Nedávná studie přináší zajímavá zjištění týkající se komunikace mezi pacienty s chronickým onemocněním ledvin a jejich ošetřujícími lékaři. Doktoři se prý zdráhají diskutovat s pacienty o jejich obtížné prognóze a pacienti mají spíše zkreslená očekávání ohledně možného vývoje své nemoci. Podle autorů studie je velmi důležité poskytnout vážně nemocným pacientům realistický pohled na vlastní nemoc. A to obzvláště proto, aby měli dostatek informací pro závažná rozhodnutí o své léčbě a budoucím životě.

Odlišná očekávání

Výzkumníci se dotazovali 62 vážně nemocných pacientů závislých na dialyzační léčbě, jejichž předpokládaná úmrtnost do jednoho roku činila nejméně 20 %. Zjistili, že pacienti byli výrazně optimističtější než jejich lékaři ohledně ročního a pětiletého přežití. Celkem 81 % pacientů se domnívalo, že mají nejméně 90% šanci ročního přežití, přičemž nefrologové byli takto optimističtí pouze u 25 % pacientů.

Lékaři, kteří se studie zúčastnili, také uvedli, že odhady prognóz svým pacientům nesdělují. Více než polovina lékařů by v hypotetické situaci, při níž by byli pacientem přímo požádáni o odhad jejich prognózy, odmítla dát pacientovi konkrétní odpověď.

Nesoulad se projevil i tehdy, když se výzkumníci dotazovali pacientů a lékařů na možnost transplantace ledviny. Často se neshodli ani při tvrzení, zda pacient je, nebo není kandidátem na transplantaci. Zatímco pacienti sami sebe považovali za čekatele na novou ledvinu, lékaři byli opačného názoru.

Raději pravdu

Podle autorů mohou být důvodem neochoty hovořit o prognóze obavy lékařů, že vezmou pacientům naději. Když však byli pacienti požádáni, aby přemýšleli o tom, na co by se soustředili, kdyby jim zbývalo méně času, než si myslí, zda na kvalitu života, nebo snahu o jeho prodloužení, více než polovina uvedla, že by si vybrala péči se zaměřením na zmírnění bolesti a nepohodlí, i kdyby to znamenalo, že nebudou žít tak dlouho.

Autoři šetření dodávají, že není snadné sdělovat pacientovi nepříznivou prognózu, ale v dlouhodobém horizontu může tato informace přinést pacientům větší pocit důvěry a usnadnit smíření s koncem života, protože jim umožní lépe naplánovat čas, který jim zbývá.

Zdroj: http://www.renalbusiness.com/news/2013/05/esrd-patients-have-different-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme