Patří mořské plody do ledvinné diety?

Mořské plody neboli dary moře jsou dnes již neodmyslitelnou součástí moderní kuchyně a pomalu a jistě si hledají cestu i do českých jídelníčků. V užším slova smyslu si pod pojmem mořské plody představujeme různé druhy jedlých mořských živočichů s výjimkou ryb. V Evropě se nejčastěji konzumují hlavonožci, mlži a korýši, oblíbení jsou zejména krabi, krevety, ústřice, humři, škeble či chobotnice. Patří však tyto potraviny do jídelníčku pacientů s ledvinnou dietou?

Pozor na alergii

Těla mořských živočichů jsou z 60 až 85 % tvořena vodou. Bílkoviny představují zhruba 10 % hmotnosti. Stejně jako mořské ryby jsou také bohatým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Při konzumaci mořských plodů však musí být opatrní jedinci citliví na potravinové alergeny. Alergie na mořské plody patří mezi nejzávažnější potravinové alergie vůbec. Její projevy mohou být mírné, v podobě kopřivky nebo otoku, v některých závažnějších případech však mohou způsobit až život ohrožující anafylaktický šok.

Nemocné ledviny a mořské plody

Pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin nemusí být mořské plody úplným tabu. Přesto je nutné je do jídelníčku zařazovat pouze v rozumné míře, protože reakce na jejich konzumaci se může lišit případ od případu. Mohou způsobit alergickou reakci, přemrštěnou reakci imunitního systému a výrazně zhoršit celkový zdravotní stav. Z jídelníčku by je měli vyřadit lidé s takovým typem onemocnění ledvin, který je spojen s anafylaxí (akutní celkovou alergickou reakcí), jako je např. Henochova-Schönleinova purpura (systémová vaskulitida způsobující renální postižení).

Pouze s mírou

Faktem zůstává, že mořské plody jsou potravinou bohatou na vysoce kvalitní bílkoviny, u níž však existuje riziko, že může zhoršit zánětlivou reakci v ledvinách. Lidé s chronickým onemocněním ledvin, kteří mají onemocnění pod kontrolou, mohou mořské plody zařadit do svého jídelníčku, avšak pouze v omezeném množství a za předpokladu, že netrpí alergií na tento druh potravin.

Zdroje:
http://www.kidney-cares.org/food/410.html
http://www.bez-alergie.cz/aktualne2/10-zajimavosti-o-alergii-na-morske-…
http://www.nutricoach.cz/morske-plody--c73

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme