Zdravý životní styl

Patří náhražky cukru do ledvinné diety?

Nadměrný příjem cukru může přispívat k mnoha zdravotním potížím, včetně obezity, cukrovky, vysokého krevního tlaku, srdečních chorob a onemocnění ledvin. Možným řešením může být používání nejrůznějších náhražek cukru. Jsou ale vhodné i při chronickém onemocnění ledvin?

Umělá sladidla

Mezi nejznámější náhražky cukru patří umělá sladidla, jako je sacharin, aspartam nebo sukralóza. Jejich výhodou je, že mají nulovou kalorickou hodnotu, nezvyšují hladinu cukru v krvi a nepřispívají ke vzniku zubního kazu. Na základě některých studií na zvířatech však bývají umělá sladidla často kritizována za to, že mohou způsobovat různé zdravotní problémy včetně rakoviny. Pro všechna náhradní sladidla je ale stanovena hodnota maximální denní přípustné dávka. V tomto množství nepředstavují zdravotní nebezpečí.

Alkoholová sladidla

Alkoholová sladidla neboli polyoly mají strukturu na pomezí cukrů a alkoholů. Patří sem např. xylitol, sorbitol nebo maltitol. Nejčastěji se vyskytují ve zpracovaných potravinách. Největší nevýhodou cukerných alkoholů je, že mohou způsobit nadýmání, střevní plynatost a průjem, zejména pokud se konzumují ve velkém množství. Obsahují také kalorie a mohou zvýšit hladinu cukru v krvi, i když v menší míře než běžný cukr.

Stévie

Jako novinka na trhu se v posledních letech objevuje stévie (tropická rostlina z Jižní Ameriky), která je schválena pro použití jako přírodní náhradní sladidlo (ne však pro děti jako součást dětské výživy). Stévie nezvyšuje hladinu cukru v krvi, ale protože se jedná o relativně nový produkt, doporučuje se ji používat s mírou. Některé studie prokázaly negativní účinky na ledviny.

Potenciální rizika

Navzdory rostoucímu počtu umělých sladidel na trhu nelze jednoznačně tvrdit, že jsou prospěšná pro naše zdraví. Některé výzkumy ukazují, že konzumace potravin a nápojů slazených nízkokalorickými náhražkami cukru může ve skutečnosti přispívat k nárůstu hmotnosti a s ní spojených zdravotních komplikací. Ačkoli umělá sladidla nezpůsobují na rozdíl od cukru prudký nárůst hladiny cukru v krvi, mohou mást naše chuťové buňky, stimulovat naše chutě a způsobit přejídání. Nejsou tedy žádným zázračným řešením a měla by se vždy používat s mírou. Nejlepší způsob, jak se vyhnout zdravotním problémům, je omezit nejen konzumaci cukru ale i umělých sladidel a naučit se vnímat přirozenou chuť potravin.

Zdroj: https://www.kidney.org/newsletter/are-sugar-substitutes-ok-your-kidneys

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme