Péče o chrup snižuje kardiovaskulární rizika

Parodontóza neboli zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubů (tzv. parodontu) může mít negativní vliv na celý organismus. Mimo jiné může také zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Výsledky nedávné studie ukázaly, že léčba parodontózy u hemodialyzovaných pacientů byla spojena se sníženým rizikem závažných kardiovaskulárních příhod.

Stomatologická péče snížila kardiovaskulární rizika u dialyzovaných
====================================================================

Brazilští vědci ve své studii zkoumali vliv stomatologické péče zaměřené na identifikaci a léčbu parodontózy na výskyt závažných nežádoucích srdečních příhod a úmrtí. Srovnávali 206 pacientů na hemodialýze, kteří podstoupili vyšetření a léčbu parodontózy, s 203 pacienty na hemodialýze, kterým se žádné podobné péče nedostalo.
Výskyt parodontózy v léčené skupině byl vysoký, 74 % osob trpělo středně závažným až závažným stupněm parondontózy. Výzkumníci sledovali pacienty 24 měsíců, do jejich úmrtí nebo do transplantace.
Intervence v podobě stomatologického vyšetření a léčby byla spojena s významným 57% sníženým rizikem závažných nežádoucích srdečních příhod, 69% snížením rizika koronárních příhod a 57% snížením rizika úmrtí na kardiovaskulární příhody.

Včasný záchyt parodontózy jako prevence srdečních příhod
=========================================================

Výsledky studie tak naznačují, že výskyt parodontózy u pacientů s chronickým onemocněním ledvin je vysoký a že screening parondontózy a případná léčba by mohly mít pozitivní dopad na prevenci kardiovaskulárních onemocnění u této skupiny pacientů. Pro potvrzení těchto zjištění však budou nutné další podobně zaměřené studie.

Zdroj:
https://www.renalandurologynews.com/home/news/nephrology/chronic-kidney…
https://www.abstractsonline.com/pp8/#!/5758/presentation/56587

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme