Zdravý životní styl

Po transplantaci dodržujte hygienu i v kuchyni

Pacienti po transplantaci užívají imunosupresivní léky, aby zabránili tomu, že tělo novou ledvinu odmítne. Jsou proto vystaveni vyššímu riziku infekcí přenášených potravinami a je pro ně důležité dodržovat pravidla bezpečné manipulace s potravinami.

Imunosupresiva potlačují přirozenou obranyschopnost těla 

Každý pacient po transplantaci je ohrožen rizikem odmítnutí transplantovaného orgánu. Jde vlastně o přirozenou reakci těla, kdy imunitní systém odpovídá na přítomnost „cizí“ tkáně v těle. Správně fungující imunitní systém se totiž pokouší odmítnout nebo zničit nový transplantovaný orgán stejným způsobem, jako když se např. snaží zničit infekci bakteriemi nebo viry. Proto je nutné po transplantaci užívat imunosupresivní léky, které potlačují imunitní systém, aby se zabránilo odmítnutí transplantovaného orgánu. Vedlejším účinkem těchto léků však je to, že potlačená imunita způsobí, že je tělo náchylnější k rozvoji infekcí. Ty mohou být mimo jiné vyvolány i bakteriemi a jinými patogeny, které se přenášejí potravinami (např. listérie nebo salmonely). Pacienti po transplantaci mají navíc nejen vyšší riziko nákazy, ale často i horšího průběhu onemocnění. Proto je dobré být obezřetný při manipulaci, přípravě a konzumaci potravin.

Na co si dávat pozor při přípravě jídla

  • Vyhýbejte se potravinám, které představují vysoké riziko vzniku infekce přenášené potravinami, což jsou např. syrová nebo nedostatečně tepelně upravená vejce, syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso, ryby, mořské plody (sushi), nemyté syrové ovoce nebo zelenina, nepasterizované mléko, sýry
  • Umývejte si ruce – před začátkem přípravy, při přerušení práce, při změně druhu přípravy (např. od zpracování syrového masa k práci s vařenými potravinami apod.). Stejně tak je třeba dbát na hygienu rukou po použití toalety a před konzumací jídla.
  • Zabraňte styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami. Uvařené potraviny se mohou i nepatrným kontaktem se syrovou surovinou kontaminovat mikroorganismy (jde o tzv. křížovou kontaminaci). Proto nesmíme používat stejný nůž či kuchyňské prkénko na úpravu syrové a uvařené potraviny.
  • Potraviny pečlivě vařte na správnou vnitřní teplotu – je důležité zajistit dokonalé povaření a propečení potravin před konzumací, např. kuřecí maso by u kosti nemělo mít růžovou barvu.
  • Nenechávejte zbytky při pokojové teplotě – konzumujte stravu ihned po uvaření, čím delší je interval mezi vařením a konzumací, tím je riziko větší.

Zdroj: https://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/what-to-eat-after-kidney-tran…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme