Polycystická choroba ledvin

Polycystická choroba ledvin je nejčastější dědičné onemocnění ledvin. Jde o velmi závažné onemocnění, které své nositele značně poškozuje a může je i ohrozit na životě.

Jak vzniká?

Příčinou nemoci je vrozená genetická porucha. Častější je forma nemoci (vyskytuje s frekvencí 1 nemocný na 500 až 1 000 narozených dětí), při níž vznikají velké cysty, selhávání ledvin postupuje pozvolna, k úplné ztrátě jejich funkce dochází kolem 50. až 70. roku života. Jde o tzv. autozomálně dominantní formu nemoci – jde o způsob dědičnosti, pravděpodobnost přenosu onemocnění na další generaci je 50 %, pokud jeden z rodičů má toto onemocnění.
Vzácnější a těžší forma nemoci má jiný typ dědičnosti – autozomálně recesivní, oba rodiče musí být přenašeči této nemoci a pravděpodobnost, že se onemocnění u jejich potomků objeví, je 25 %. Onemocnění se projeví hned po narození, v ledvinách vzniká spousta malých cyst, což vede k selhání ledvin již v dětském věku.

Jak se projevuje?

Jak sám název napovídá, onemocnění se projevuje vznikem cyst v ledvinné tkáni. Cysty jsou tekutinou vyplněné dutiny, které se mohou vyskytnout v nejrůznějších orgánech. Při polycystické chorobě se vytváří postupně velké množství cyst, které se zvětšují a utlačují a ničí okolní ledvinnou tkán, čímž dochází k rozvoji chronické nedostatečnosti ledvin až k terminálnímu selhání ledvin.

Léčba

Vhodnou terapií je možné pouze zmírňovat a případně zpomalovat následky nemoci. Definitivním řešením je dialýza nebo transplantace ledvin.

Zdroje:
http://www.nadaceledviny.cz
http://www.nefrologie.eu

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme