Zdravý životní styl

Porovnání diety: peritoneální dialýza vs. hemodialýza

Při rozhodování mezi dvěma možnostmi je vždy dobré důkladně zvážit všechna pozitiva a negativa. Rozhodnutí o tom, jakou formu dialýzy zvolit v konečném stadiu chronického onemocnění ledvin není výjimkou. Jedním z aspektů, které je vhodné brát v úvahu, jsou i rozdíly mezi dietními doporučeními pro hemodialýzu (HD) a peritoneální dialýzu (PD).

Bílkoviny

Zvýšený příjem bílkovin ve stravě je přínosný jak pro pacienty na PD, tak na HD. Pacienti se selháním ledvin léčení jakýmkoliv typem dialýzy mají mnohem vyšší potřebu bílkovin než běžná populace. Dostatečný příjem bílkovin pomáhá udržovat pacienty v dobrém zdravotním stavu bez nutnosti hospitalizace. Umožňuje také pacientům rychleji se zotavit z případné nemoci. A u pacientů na HD navíc také usnadňuje proces odstraňování tekutin. Dialyzovaní pacienti potřebují zhruba 1,2krát vyšší příjem bílkovin, než je průměrný příjem u zdravých osob, někdy i více.

Energie

Pacienti na HD mají zvýšené energetické nároky, zejména pokud bojují s jakoukoliv infekcí nebo poraněním. Pacienti s PD obvykle nevyžadují vyšší příjem energie, protože dialyzační roztok používaný k léčbě PD poskytuje přibližně 2000 kJ a více ve formě glukózy. Přesto probíhající infekce nebo trauma může zvyšovat energetické nároky i u pacientů na PD.

Draslík

Většina pacientů na PD nemusí omezovat draslík ve stravě. Vzhledem k tomu, že čištění krve probíhá několikrát denně, draslík se v těle nemůže tak snadno hromadit. Někteří pacienti na PD stále produkují moč, která také pomáhá tělu draslík odstranit. Také někteří pacienti na HD stále produkují moč, ale množství této zbytkové moči se u většiny těchto pacientů postupně snižuje. Pacientům na HD se doporučuje omezovat draslík ve stravě na množství přibližně 2–3 g denně.

Fosfor

Ani jeden typ dialýzy nedokáže dostatečně z těla odstranit fosfor. Pacienti na HD i PD by měli konzumovat stravu s nízkým obsahem fosforu. Dietní příjem fosforu je pro většinu pacientů s PD a HD omezen na 800–1000 mg denně. Často jsou také předepisovány vazače fosfátů, tedy léky, které na sebe v trávicím traktu vážou fosfor, jenž se pak vylučuje stolicí z těla ven.

Sodík

Obecně se u dialyzovaných doporučuje snížit příjem sodíku na 2–3 g denně. Omezení sodíku pomáhá regulovat přírůstky hmotnosti mezi dialýzami a vysoký krevní tlak jak u PD, tak u HD. U pacientů na HD navíc také pomáhá při odstraňování tekutin a snižuje křeče při léčbě.

Tekutiny

U pacientů na HD je nutné také snížit příjem tekutin, jelikož podstupují dialýzu obvykle jen třikrát týdně. Při zvýšeném příjmu se tekutiny hromadí v dolních a horních končetinách, břichu, kolem očí a srdce. U pacientů s PD s více výměnami denně není obvykle nutné omezit příjem tekutin v takové míře jako u hemodialýzy.

Zdroj: http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/comparing-kidney-diets/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme