Výživa a pohyb

Poruchy spánku a onemocnění ledvin

Vědci opět potvrdili, že nespavost, poruchy spánku a poruchy dýchání ve spánku jsou běžným jevem u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Podle nich se však jedná o přehlížený problém této skupiny pacientů, který si zaslouží podrobnější zkoumání a následnou léčbu.

Onemocnění ledvin a poruchy spánku

Výzkumníci posuzovali poruchy spánku a související faktory u 44 osob v různých stádiích chronického onemocnění ledvin. 30 % pacientů trpělo středně těžkou až těžkou poruchou funkce ledvin. Průměrný věk pacientů byl 53 let, 59 % tvořily ženy. Bylo zjištěno, že jedna třetina zúčastněných (33 %) vykazovala příznaky poruchy dýchání ve spánku, s indexem apnoe-hypopnoe > 5 (index udává počet apnoí neboli vynechání dechu za hodinu spánku, norma je stanovena do pěti). Průměrná hodnota indexu se vyšplhala na 17,8. Navíc 53 % ze všech pacientů splňovalo kritéria pro významnou nespavost a 24 % trpělo jak nespavostí, tak poruchami dýchání ve spánku. Dále bylo zjištěno, že významně vyšší index apnoe-hypopnoe souvisí s indexem tělesné hmotnosti (BMI), podřimováním během dne a konzumací kofeinu. Překvapivě však nesouvisel s únavou nebo náladou.

Co je příčinou?

Podle autorů výzkumu je únava jedním z nejčastějších příznaků u pacientů v konečné fázi onemocnění ledvin bez ohledu na efektivitu spánku a nelze ji proto brát jako hlavní určující faktor pro existenci potíží s poruchami dýchání při spánku. Místo toho bude pravděpodobně účelnější sledovat BMI pacientů, běžný rizikový faktor poruch dýchání při spánku, a jejich zvyky během dne, jako je podřimování nebo konzumace kofeinu. Příčinou poruch spánku u lidí s chronickým onemocněním ledvin bude pravděpodobně kombinace únavy a ostatních činitelů.

Zdroj: http://www.medscape.com/viewarticle/805342

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme