Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyAktuality Predialyzační výživa souvisí s nižší úmrtností

Predialyzační výživa souvisí s nižší úmrtností

Poslední výzkumy naznačují, že některé závažné komplikace vznikající v průběhu prvního roku na dialýze, lze s péčí dietologa úspěšně minimalizovat. Problém se týká především nedostatečného příjmu bílkovin a kalorií ve stravě.

Bylo zjištěno, že existuje souvislost mezi více než dvanáctiměsíční péčí dietologa v predialyzačním období a zvýšenou šancí na přežití v průběhu prvního roku dialýzy. Predialyzační dodržování vhodné diety navržené dietologem je spojeno s nižšími hladinami celkového cholesterolu a normálními hladinami albuminu na začátku dialýzy. Hemodialyzovaní pacienti, kteří mohli využít služeb dietologického poradenství, byli s větší pravděpodobností schopni dodržovat přiměřenou výživu.

říjen 2011

Zdroj: kidney.org

2. 11. 2011 | Redakce Ledviny.cz | Aktuality

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.